Кръводаряването стимулира защитните сили на организма

Д-р Елисавета Грънчарова от ВМА опровергава най-разпространените митове за кръводаряването

OFFNews 09 януари 2023 в 12:40 1338 1

Елисавета Грънчарова

Снимка ВМА

д-р Елисавета Грънчарова, Кръвен център ВМА

Кръводаряването стимулира костния мозък да произвежда нови кръвни клетки и едновременно с това спомага за баланса и производството на нови имунни клетки. Това повишава защитните сили на организма и неговия имунитет, казва д-р Елисавета Грънчарова, специалист в Кръвния център на ВМА.

Над 6000 кръводарители за година посещават Центъра по транфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). Целият процес отнема около 30 минути, посочва д-р Грънчарова.

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите ни. Затова и ние се стремим да развенчаем тези митове, като ги оборим с научнодоказани факти, коментира тя. 

Кои са най-популярните митове за кръводаряването?

Дарявайки кръв, човек може да се зарази със СПИН или хепатит

Всички консумативи, които се използват, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Мястото на убождане се дезинфекцира старателно преди самото кръводаряване. По този начин се гарантира безопасността на кръводарителя.

Даряването на кръв отслабва имунитета

Кръводаряването редуцира нивото на червените кръвни клетки, временно намалява имунните клетки, както и циркулиращите серумни протеини и антитела. Това стимулира костния мозък да произвежда нови кръвни клетки, а едновременно с това спомага за баланса и производството на нови имунни клетки. Това повишава защитните сили на организма и поддържа добър имунен отговор.

Кръводаряването е болезнено

Дарителят може да усети известен дискомфорт по време на убождането, но в никакъв случай не и болка. Може да се получат синини на мястото на убождане, затова е изключително важно да се изпълняват препоръките на специалистите относно поведението на дарителя след самата процедура с оглед избягването на тези усложнения. Но това обикновено е безобидно и изчезва за няколко дни.

Дарявайки кръв предизвиква прилошаване и припадане

Огромна част от донорите нямат никакви странични реакции след кръводаряване. Понякога е възможно замайване и отпадналост след самата процедура. Преди това задължително се преминава преглед от лекар, който преценява дали донорът няма контраиндикации и дали няма да доведе до някаква реакция. През цялото време се поддържа непрекъснат словесен и зрителен контакт с донора с оглед предотвратяване на усложнения, а при настъпили такива се предприемат адекватни мероприятия. За да се чувства добре и да няма странична реакция, е необходимо стриктно да се изпълняват и да не пренебрегват препоръките, давани от медицинския персонал преди и след самия процес.

Ако нямаш рядка кръвна група, не е нужно да даряваш

Ежедневно стотици болни се нуждаят от кръвопреливане. По-разпространената кръвна група означава и повече пациенти с такава, и съответно по-голяма нужда от нея. Така че всеки един дарител е важен и ценен.

Не може да се дарява кръв, когато се приемат медикаменти

Това се определя от естеството на лекарството, начина на действие и конкретното заболяване. Има медикаменти, които са противопоказни, както и такива, след чийто прием е необходимо да се изчака известно време преди да се дари кръв. Това обаче на трябва да спира желанието на хората да даряват кръв, тъй като преди това се прави обстоен преглед и се снема подробна анамнеза, за да се прецени дали конкретният медикамент е причина за отхвърляне или отлагане.

Не може да се дарява кръв след кръвопреливане, инвазивна медицинска процедура, раждане или татуировка

Съгласно Стандарта по трансфузионна хематология и в зависимост от конкретната причина, тези кандидат-донори подлежат на отлагане за определен период от време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови