Кой се грижи за безопасността на хирургичните инструменти

Световен ден на стерилизацията

OFFNews 10 април 2024 в 09:30 758 0

звено стерилизация

Снимка УМБАЛ Бургас

Екипът на Централна стерилизация в УМБАЛ Бургас

Как се мият видеокамери в миялна, за да могат безопасно да влязат в тялото на следващия пациент. Как фини хирургически инструменти оцеляват при температури над 100 градуса и защо изваряването е вредно. Тези и още много други тайни разкриват Централната стерилизация на УМБАЛ Бургас и нейният екип.

В днешния Световен ден на стерилизацията отдаваме заслужена благодарност на хората, които се грижат за безопасността на хирургическите инструменти – най-важното условие за благоприятния изход на всяка операция.

В Централната стерилизация на УМБАЛ Бургас стерилизират инструменти още няколко лечебни заведения. Звеното няма аналог в региона и отговаря на най-съвременните стандарти за стерилност и безопасност. На ден оттук минават близо 2000 инструмента с различна големина и предназначение. Колкото по-съвършен става инструментариумът, толкова по-стриктна трябва да бъде стерилизацията.

Ако допреди години медицината се задоволяваше с изваряване на ножици и скалпели в метални съдове, днес това е отживелица. Сегашната хирургическа апаратура освен добре познатите скалпели включва още кабели, оптични връзки, видеокамери, които се използват при ендоскопски операции, безброй чувствителни консумативи. Всички те са в досег с пациента и трябва да бъдат стерилни. Тук подготвят за операционните стерилни марли, операционно бельо, консумативи, маски за обдишване, бебешки шишета и т.н. В звеното работят 12 души.

С новите технологии пътят, който изминават замърсените инструменти започва с миене в миялна с три вида детергенти, отговорни за унищожаването на бактериите - на температура 93 градуса. Цикълът изплакване е с вода, пречистена с обратна осмоза. Инструментите излизат изсушени и химически чисти. Те се пакетират в специални торби с хартия от едната страна и фолио от другата. След това минават през автоклав – машина, която ги стерилизира с гореща пара – при 134 градуса по Целзий. Автоклавите са два вида, единият работи само с пара, а вторият използва пара и 35% формалин. Всяка торбичка и контейнер с инструменти се херметизират и се отварят едва в операционната. Тази обработка гарантира 100% стерилност и запазва живота на инструментите.

Преди създаването на Централната стерилизация, за безопасността на инструментите се грижат медицинските сестри във всяко отделение. Това са хиляди часове труд, които днес са им спестени.

В Световния ден на стерилизацията като наука - бих искала да благодаря на моя екип за всички страхотни моменти заедно, за професионализма, уменията, подкрепата в добрите и лошите времена. Искрено се радвам за високо поставената летва на нашата професия. Стерилизационните процеси в болницата отговарят на всички европейски и световни стандарти. Браво и благодаря!, отправя своето послание към колегите Добринка Христова, организатор звено Централна стерилизация към УМБАЛ Бургас.

10 април е определен като Световен ден на стерилизацията от Световната федерация за болнични стерилизационни науки (WFHSS). Процесите по стерилизация включват почистване на инструменти, медицински изделия и оборудване, предназначени за многократно използване, като чрез машини и съоръжения се постига абсолютна стерилност от микроорганизми, бактерии и вируси, и по този начин се осигурява предотвратяване и контрол на инфекциите в лечебното заведение.

Централната стерилизация е изключително важно звено при осъществяването на хирургични и интервенционални процедури и гарантира чрез спазване на стандарти качеството и сигурността при оказването на медицинска помощ. Партньор на WFHSS е Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции БулНозо, която от своя страна членува в Международната федерация по контрол на инфекциите (IFIC).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки