Едва 0,37% смъртност в огнището на коронавируса в Германия

Дойче веле Последна промяна на 11 април 2020 в 01:14 9228 6

Окръг Хайнсберг беше едно от първите огнища на КОВИД-19 в Германия. От две седмици насам там се провежда първото представително проучване за разпространението на новия коронавирус в Германия. То обхваща 1000 души от общо 400 домакинства, подбрани на случаен принцип. Целта е да се разбере по какъв начин се предава заразата, колко души вече са придобили имунитет и какъв е процентът на хората без симптоми. В четвъртък вирусологът Хендрик Щреек, който ръководи проучването, представи първите междинни резултати. Данните, събрани от първите 500 участници, вече са били анализирани. От тях става, ясно, че 15% от тях вече са преболедували или в момента боледуват от Ковид-19.

Едва 0,37% смъртност при заразените?

Смъртността, установена в окръг Хайнсберг, възлиза само на 0,37% от заразените, т.е. от 300 заболели умира само един. Тази стойност е около пет пъти по-ниска от смятаната досега като средна стойност за Германия от американския университет Джонс Хопкинс - 1,98%. Разликата се дължи на броя на заразените, обхванати от статистиката. В Хайнсберг са тествани много повече заразени от средното за страната - включително и хора без симптопи или такива, които са нямали представа, че са болни от Ковид-19. Затова и резултатите са много по-надеждни.

И все пак: Хендрик Щреек посочи, че тези междинни резултати не бива да се пренасят автоматично върху цялото германско население. Освен това той смята, че ограниченията, наложени в страната, все още са правилни и важни. Въпреки това обаче, според Щреек, е възможно мерките вече предпазливо да се смекчават. Повечето хора спазват активно и дисциплинирано правилата, тъй че може да се пристъпи към "втора фаза", смята вирусологът. В тази втора фаза е възможно да заработят отново някои от затворените досега обекти - при условие обаче, че там и занапред строго се спазват правилата за дистанция и предписанията за хигиената, подчертава Щреек. На същото мнение са и други специалисти.

Бонският професор по хигиена Мартин Екснер уточнява, че според известното до този момент, коронавируст се предава най-вече по въздушно-капков път. Затова хората редовно трябва да мият ръцете си, да внимават да не кашлят директно пред някого и да свикнат да не пипат лицето си. "Всичко това може и да звучи банално, но е много важно", подчертава Екснер.

Спазването на всички тези правила пречат не само на предаването на заразата. Те намалят и усложненията при протичането на болестта. "Защото броят на причинителите на болестта оказва влияние върху протичането ѝ", уточнява той.

Кога ще научим повече за мерките?

Армин Лашет, министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия - една от най-засегнатите германски провинции, където се намира и окръг Хайнсберг - засега се въздържа да оповести облекчения на режима. Той очаква по-конкретни решения да бъдат оповестени на общата конференция между министър-председателите на отделните провинции и канцлерката Ангела Меркел идната сряда (15 април). На своята пресконференция в четвъртък (9 април) канцлерката също оповести тази среща. От думите на Лашет обаче все пак се разбира за какви облекчения може да става дума. Малки магазини, автотърговци и автосервизи евентуално ще могат да заработят, ако стриктно спазват предписанията за хигиената - така, както това правят в момента пекарните. Лашет обаче е категоричен, че в старческите домове строгите мерки засега ще продължат да важат.

Ден след като бяха представени междинните резултати, се надигнаха силни критични гласове срещу проучването от Хайнсберг. Според редица експерти, резултатите са подвеждащи и в никакъв случай не могат да бъдат отнесени към цяла Германия. Някои упрекват изследователите, че целта на това проучване е била да се постигне разхлабване на ограниченията за излизане и събирания.

--------

Оригиналният текст на Дойче веле можете да видите тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

6

stoyiv

12.04 2020 в 14:24

Само аз ли забелязвам очевидното противоречие в най-важната теза в статията (или в нейния превод):
"Смъртността, установена в окръг Хайнсберг, възлиза само на 0,37% от заразените, т.е. от 300 заболели умира само един."
Хайде сега да попитам за ЗАРАЗЕНИ ли става дума, или за ЗАБОЛЕЛИ? Щото голяма част от заразените не развиват никакви симптоми, т.е. НЕ заболяват.

23293

4

Стефан

11.04 2020 в 05:12

Не. Германците демонстрират само че имат повече пари. Акъл - не.

6136

3

WOW

11.04 2020 в 03:05

Германците демонстрират как се прави епидемиологично проучване с тестове за антитела и как се тълкуват резултатите. В БГ Мутафчийски повтаря като счупена латерна смърт!

23293

2

Стефан

11.04 2020 в 02:33

Ъхъ. Та аз пак да попитам, понеже съм малограмотен, и не се ориентирам. Ясно - пандемия. А биологическа, или финансова?

77928

1

El Commandante

11.04 2020 в 01:32

Германската бабичка е дисциплинирана военна машина, види ли вирус, вади шмайзера и Хенде хох и право го изпраща обратно у тех си...