Доц. Кунчев: Правото на здраве е над правото на избор. 70-80% ваксинирани или ще губим по 50-100 души дневно

OFFNews 15 септември 2021 в 11:19 3619 2

Снимка Архив/БТА

"Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва да е така. Имаме задължения към това общество. Не може да се грижим само за нас и да казваме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност". Това каза по Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо, а да я разположиш в 3 поредни кампании е възможно най-лошият вариант:

"Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина - не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден."

Доц. Кунчев предложи задължителна ваксинация за здравните и социални работници, но срещна много сериозен отпор от институциите:

"Това ме разочарова, но не е фатално. Експертните мнения са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го въведоха, вече са над 7-8. Има професии, в които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях?!", коментира той.

Здравното министерство иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор. От ведомството посочват, че масово мерките не се спазват - най-често от нощни заведения, но дори и от кметове.

"Нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела. Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно показване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни", заяви главният държавен здравен инспектор.

Според него голяма част от собствениците на заведения протестират по-скоро срещу закъснялото и липсващо финансиране. Това не било здравен проблем и голяма част от тези хора разбирали, че трябва да има мерки.

Запитан за старта на учебната година, доц Кунчев посочи, че разработените мерки са много добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват.

"Ако има носители и болни в обществото, разбира се, че ще ги има и в училище. Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца - 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е добро", смята доц. Кунчев.

Епидемиологът се съгласи, че няма как лекарите да поставят диагноза на децата изцяло дистанционно. По думите му идеята е да няма контактуване между класовете и между училищата.

"Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в ЕС, 4 млрд. - в света! Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента. Най-важното е да хванем навреме носителите на вируса. Изследванията 2 пъти седмично, веднъж месечно или всеки ден ни дават сито, което рано да хване положителните", изтъкна още доц. Кунчев.

Доц. Кунчев поясни, че идеята на Ковид зоните е да предоставят пряк достъп до лекарства и адекватно лечение на заболелите от Ковид-19, без да е необходимо да влизат в болница.

"Може да удвоим заболеваемостта, тогава в болници ще са 8-9 хил. души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 на ден, което е крайно неприемливо. Това не трябва да допускаме. Ако изкараме септември по този начин, ще е добро постижение", обобщи главният държавен здравен инспектор.

Той е на мнение е, че е напълно логично да се разработват ваксини и за децата. Когато имаш 18% имунизирани, всичко друго е без значение. Една Македония, която започна имунизацията два месеца след нас, в момента е с два пъти по-добър резултат от 35%. Това ще се отрази и на икономиката ни и може да бъде смазващо за следващия туристически сезон, допълни гостът.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2000

  2

  Филип Боев

  15.09 2021 в 14:35

  Правото не е нещо, което някой ти го дава, а нещо, което никой не може да ти го отнеме. Политиците не са да дават права, а да ги защитават. Какъв държавен служител е този, който не спазва това основно задължение? Защо му се плаща за това?

  8959

  1

  Станчо Панса

  15.09 2021 в 12:22

  Както вече разбрахме, ваксините няма да доведат до стаден имунитет, тъй като и ваксинираните се разболяват. Тоест теорията, че 70-80 процента ваксинирани ще спре появата на нови вълни издиша, както видяхме и от опита на Израел.
   
  X

  За политиката