Търговска лига иска да строи детска болница в София, педиатричната асоциация е против

Според съсловната организация здравното министерство абдикира от приоритета си "Майчино и детско здравеопазване""

Янка Петкова 03 октомври 2022 в 11:13 2173 0

Изоставеният строеж в двора на УМБАЛ

Снимка Архив

Изоставеният строеж в двора на УМБАЛ "Александровска", от който се планираше да бъде изградена Национална детска болница.

Категорично против намерението на "Търговска лига" да построи частна детска болница в София се обяви Българската педиатрична асоциация.

В становище днес от БПА заявяват: "Построяването на мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо! Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет". 

Какво предизвика реакцията им?

Преди дни с изявление на главния изпълнителен директор Таквор Бохосян от "Търговска лига" заявиха намерението си да построят частна национална детска болница "Мама и аз". Компанията е собственик на болниците "Сърце и мозък". В текста, публикуван в някои медии, оттам твърдят, че са решили да "поемат тази отговорност, тъй като въпреки широкия обществен поглед напредък в реализацията на проекта няма". По думите на Бохосян идеята им е намерила "огромна подкрепа и насърчения и държавата трябва с ентусиазъм да приеме протегнатата ръка".

Какво планират?

Проектът предвижда да бъде построена детска болница с 28 високотехнологични клиники и отделения, разположени в нова многоетажна сграда в обособен парцел, проектирана единствено с цел да обслужва само детската болница.

Според заявеното от инвеститора болницата "Мама и Аз" в София ще лекува деца и подрастващи от цялата страна, особено по-тежки случаи, за които не може да бъде намерена адекватна експертна помощ на регионално ниво като за целта вече е установено "напреднало сътрудничество" с водещи центрове по майчино и детско здраве в Европа и Съединените щати. По думите на Бохосян болницата може да стане реалност в следващите три години.

"Откровено казано, този проект не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на държавна национална детска болница: най-малко защото има още дузина педиатрични специалности, които "Мама и Аз" няма капацитет да покрие. (...) Държавата трябва ентусиазирано да приеме нашата протегната ръка", казва в изявлението си Таквор Бохосян и подчертава, че идеята е получила подкрепата на "три големи политически сили, които ще влязат в следващия парламент". 

От "Търговска лига" твърдят, че лечението на всички деца ще се поема от НЗОК без доплащане и цените ще бъдат същите като в държавните болници.

Според Българската педиатрична асоциация обаче осигуряването на най-високия стандарт на здравни грижи и равен достъп на всички деца до тях е задължение на държавата. "Ако има истински родолюбиви частни инвеститори, са добре дошли да подкрепят държавата в тази инициатива", смятат от БПА, откъдето излязоха със становище след обявеното намерение на инвеститора Търговска лига да строи частна национална детска болница.

В близките дни стана известно, че частен инвеститор иска да построи детска болница с претенции за национална такава. Както става ясно, процедурата е в ход и предстои да се произнесат здравният министър и Министерският съвет.

Това поставя няколко важни въпроса:

Първо, може ли една частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца?

И още:

Може ли една частна болница да провежда държавна политика, в който и да е сектор на здравеопазването и да иззема функциите на държавата?

Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение?

Има ли някъде по света национална детска болница, която да е изцяло частна?, питат от БАП в становище, което бе изпратено до медиите.

От асоциацията изтъкват недостатъчния брой тесни специалисти за детска възраст и недостига им за изпълнение на клиничните пътеки. Оттам подчертават, че подготовката на такива кадри, включително и усвояването на високоспециализираните дейности, изисква много години.

Според съсловната организация изграждането на национална детска болница от частен инвеститор би означавало, че държавата и конкретно здравното министерство "абдикират от прокламирания си приоритет „Майчино и детско здравеопазване“.

Дългогодишният ни опит показва, че субсидирането само по линия на НЗОК, особено при наличието на лимити, ограничава качеството и обема на педиатричната помощ в лечебните заведения. Това е причината многократно да сме предлагали бъдещата Национална детска болница да има специален статут на финансиране, което може да бъде осъществено само и единствено от държавата, припомнят от Българската педиатрична организация.

Решението за строеж на национална детска болница е от 2004 година. Неглижира се от десетилетия, последното редовно правителство създаде работна група, която трябваше анализира предприеманите досега действия по проекта. Извършена бе проверка на направените разходи. От здравното министерство обявиха, че търсят подходящ терен за строителството на нова болница, но до избор на конкретно място не се стигна. Междувременно с милион и половина бе финансирана СБАЛ по детски болести "Проф. д- Иван Митев", болницата, която от години лекува деца със специфични заболявания от цялата страна.

Проектът за строеж на частна детска болница е внесен в Министерството на здравеопазването в края на август и вече тече законовата процедура по произнасяне, съобщи по-рано сайтът clinica.bg. Крайното решение трябва да бъде одобрено от Министерския съвет. Запитан за становището на ведомството, което ръководи, служебният здравен министър Асен Меджидиев коментира, че от детска болница има нужда, че се спазва законовата процедура и че към момента въпросът все още не е достигнал до него.

Това е пореден проект от експанзията на групата, която в последните години разширява влиянието си на болничния пазар. В края на септември общинският съвет в Стара Загора даде зелена светлина за строеж на нова болница от веригата "Сърце и мозък". Веригата искаше да строи и голяма болница в Казичене, но получи отказ от бившия здравен министър Асена Сербезова, за който обяви, че ще оспорва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови