БЛС: 70% от лекарите нямат възможност да издават е-рецепти

От съсловната организация настояват за паралелно използване на електронни и хартиени рецепти

OFFNews 02 ноември 2023 в 11:24 777 0

д-р Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров

"Около 70% от лекарите нямат възможност да издават електронни рецепти, защото не са регистрирани като лечебно заведение", съобщиха от България лекарски съюз (БЛС) на пресконфоренция с тема: „Защо така въведената електронна рецепта няма да ограничи продажбата на антибиотици и няма да е успешна в борбата с антибиотичната резистентност?".

Безплатното мобилно приложение може да бъде използвано само ако имаш регистрирани лечебно заведение и електронен подпис, защото няма възможност за генериране на на QR код, уточни д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз.

От 16 октомври, когато изписването на антибиотици и лекарства за диабет се извършва само с електронна рецепта, са издадени 204 230 е-рецепти, изпълнени са около 66%, а са анулирани 6,9 на сто, заяви той.

По думите му за две години от въвеждането на е-рецептите, паралелно с хартиените, са били издадени 44 000 е-рецепти, а само 1000 от тях са изпълнени. Шефът на БЛС запита защо Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата не са направили анализ защо това се случва. Според него така биха се изчистили проблеми, които и до момента не са решени.

Д-р Маджаров: Така въведена, е-рецептата ще доведе до черен пазар на лекарства

Д-р Маджаров подчерта, че има разминаване в информацията, с която разполага софтуерът на лекарите и този на аптеките, за което в съсловната организация са постъпили множество сигнали от лекари от цялата страна, включително и от аптеки. 

Липсва контрол при отпускането на медикаментите, подчерта той и припомни, че антибиотиците не са включени в системата СЕСПА и не се верифицират.

Според председателя на БЛС твърденията за намаляла употреба на антибиотици след въвеждането на задължителната е-рецепта не са достоверни, тъй като масово се доставят лекарства от чужбина и в социалните мрежи дори съществуват специални групи за това.

Проследяването и контрола в момента според нас е само на ниво изписване на рецепти. Фармацевтът формално е длъжен да качва всички свои дейности в досието на пациента, но доколкото ни е известно, записи за отпуснати медикаменти няма в НЗИС. Няма ефективен контрол върху тези задължения, няма информация и проследимост за движение на лекарствата у нас. Това не е към аптеките, това е към тези, които трябва да контролират правилата в държавата, към тези, които се опитват да мачкат лекарите и да ги наричат противници на прогреса и какво ли не, каза д-р Маджаров.

Той коментира и какво е приложението на хартиената рецепта в останалите европейски страни.

„Единствената държава, която е забранила хартията, е Естония. Всички останали държави имат и двете. В Дания има 100% е-рецепти, въпреки че хартията не е забранена. В Норвегия – 70% от изпълняваните рецепти са електронни, въпреки че е разрешена хартиената, изтъкна лекарят.

Лекарският съюз настоява за паралелно използване на хартиената рецепта, плаши с протести

Какви са конкретните предложения на съсловната организация

Възстановяване на паралелното използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението ѝ, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане.

Въвеждане на изискване отворена електронна рецепта в аптеката да бъде блокирана до момента, в който фармацевтът не отбележи дадено действие по нея: изпълнена, частично изпълнена, отказана. Контрол по изпълнение на задължението за попълване на информацията в досието на пациента за отпуснатите медикаменти.

Въвеждане на ефективен контрол от страна на държавата, на доставката и складовите наличности в аптечната мрежа, с цел реално сравнение отпуснати и налични медикаменти.

Изпълнение на изискванията за верификация на лекарствените продукти.

Създаване на платформа/достъпен дигитален регистър с информация не само за регистрираните, но и за наличните лекарствени продукти на територията на страната.

От БЛС са категорични, че ако аргументите на лекарите не бъдат чути ще търсят правата си в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика