Стартът на е-рецептите: Лекарите изписват медикаменти, които от месеци липсват на пазара

OFFNews 20 октомври 2023 в 11:01 1165 1

аптека

Снимка БГНЕС

Аптека

Електронните рецепти у нас създадоха проблеми на всички участници в процеса - пациенти, лекари, фармацевти. Най-честите казуси коментират Маргарита Грозданова, член на Комисията по етика в Българския фармацевтичен съюз и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на ЕС на Българския лекарски съюз.

Проблеми с приложението

През миналата година от 40 000 е-рецепти са изпълнени 800. Това трябваше да говори много на Министерството на здравеопазването, че има проблем. Вместо да пуснат пилотно системата в 100 практики на общопрактикуващи лекари, за да тестват, въведоха повсеместно е-рецептите от днес за утре. Ние, джипитата, от 2021 г. досега сме издали 37 млн. е-рецепти. Много сме наясно с нещата. Но се създаде приложение с неясни критерии, които лишиха много лекари от правот да изипсват лекарство. За да можеш да се регистрираш в приложението, ти трябва да си регистриран като лечебно заведение. Стига се и до абсурди лекарка, която е по майчинство, да не може да издаде рецепта на собственото си дете, защото в момента се води в отпуск, обясни д-р Гергана Николова по Нова телевизия и подчерта, че без извършен физически преглед, от който се въвежда амбулаторен лист в системата, не може да се издаде рецепта.

Драма с е-рецептите за антибиотици: 90% останали неизпълнени. Лекари поискаха отмяна

Според нея с този начин на отпускане на антибиотици няма да се преодолее дефицита на някои от тях, тъй като сега се изписват опаковки, не е възможно да се отпускат блистери. Това удря по джоба на пациента, остават излишни таблетки, които биха помогнали на друг, посочи лекарката  Друг проблем е, че вече не могат да се изписват форми на лечение, които се приготвят в аптеките.

Изписват се лекарства, които отдавна липсват

Според Маргарита Грозданова от БФС в момента има затруднения, но е въпрос на време проблемите в системата да се изчистят. Тя очерта като сериозен проблем това, че лекарите изписват медикаменти, които от месеци липсват на пазара.

"Тук трябва да се оправят технически нещата и номенклатурата да се изчисти от такива позиции, които месеци наред ги няма, за да може докторът да изпише това, което го има в мрежата. Ако лекарят не е обозначил в е-рецептата възможност за замяна с друг медикамент, ние не можем да го предложим на пациента, посочи тя. 

Д-р Николова възрази, че в такива случаи става дума за генерична замяна, с каквато колегите ѝ не са съгласни, защото макар с еднаква активна съставка, продуктите са различни и имат различни странични ефекти.

Тя обаче посочи, че би трябвало да има възможност да се предложи същият продукт от друг търговец и това да е отразено в системата. "Трябва да имаме възможност да изпишем търговското наименование, а аптекаря да си вкара конкретния вносител", предложи тя и отново подчерта:

Категорично сме против свободната замяна с генерични медикаменти. Терапията е индивидуална, аз лекувам пациента от 30 г., два генерика от две фирми понякога имат различен ефект, наблюдавам ефектите, така например е при хипертониците – от единия медикамент пациентът кашля, от другия не.

Спорът за е-рецептите: Като суши с краставица, пациенти-туристи, кодове и липсващи лекарства

Маргарита Грозданова обясни, че при антибиотиците генеричната замяна е по-добър вариант, защото там по-често има недостиг на оригиналните форми. Тя опроверга твърдението, че системата не позволява изписване на блистери, а не само на цяла опаковка, но призна, че при изписване на гранули, което се среща в рецептите за малки деца, има проблем с визуализацията, рецептата не стига до тях с адекватното предписание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

20.10 2023 в 12:25

Скачайте във водата,като знаете,че любимите ми Илф и Петров,отдавна са написали за давещите се и в чии ръце е спасението им!
Това,за цифровизацията на рецептите,се говори мноооого не от вчера.Но,дайте нещо за вършене и правене в ръчичките на чиновник зад бюрце.И гледайте сеир-направени недоделки,граничещи с абсурд.И в туй начинание славно-същото,както преди.Параграф 22.Софтуерът на новата"система"е несъвършен.Щели да го оправят в движение.Докато се движат в движението,хиляди хора в реСпубликата,ще се видят в чудо,извън Алиса.Мащабни цифровизации се случват в цифровизирана държава,където,нещата са сериозно цифровизирани.Е,г-нът Томислав Дончев,навремето,цифровизира едни 1.5 милиарда лева по този въпрос.Да сте забелязали,колко сме"Е" по сектори?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки