Аргумент за прилагане на втора доза РНК ваксина след първа на Астра Зенека: ''Имунизацията трябва да завърши по някакъв начин''

Какво препоръча Експертният съвет по клинична имунология и какво реши Националният ваксинационен щаб

Янка Петкова 20 април 2021 в 16:32 5244 1

Снимка Pixabay

Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на "Астра Зенека" и не желаят да получат втора от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Тогава имунизацията се счита за завършена.

Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг за условията по прилагането на оксфордската ваксина. Дни преди това той заяви, че решение ще бъде взето, след като Националният ваксинационен щаб получи становището на Експертния съвет по клинична имунология.

OFFNews разполага със становището на съвета, което гласи дословно следното:

1. Няма имунологични противопоказания за имунизация с втора доза от ваксината Vaxzevria (б. р. новото име на ваксината на "Астра Зенека") на лица, получили първа доза и непроявили сериозни нежелани реакции след нея. Интервалът между двете ваксинации следва да бъде спазен според инструкциите на производителя (между 4 и 12 седмици).

Считаме, че много редките случаи на необичайни тромбози с тромбоцитопении не са причина за спиране на ваксината от употреба, тъй като ползите от прилагането ѝ за общественото здраве в условия на пандемия надвишават многократно рисковете от нежелани ефекти.

2. Желаещите да проведат ваксинационен курс с Vaxzevria не трябва да бъдат ограничавани в избора си за тази ваксина, ако нямат предпоставки за развитие на тромбози с тромбоцитопении.

3. Подкрепяме препоръката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и на Португалското председателство на ЕС за ограничаване на ваксинирането с Vaxzevria при лица под 60 г. и прилагането й с повишено внимание при тази възрастова група. Предпоставките за развитие на тромбози с тромбоцитопении не само при тази възрастова група, но и при хора над 60 години, са известни на общопрактикуващите лекари и на лекарите-специалисти и следва да бъдат обсъдени с тях, тъй като те са запознати със здравословното състояние на конкретното лице.

Становището е обсъдено на ЕС по клинична имунология на 13.04. от 16.30 ч. и подкрепено от членовете на ЕС (проф. д-р Е. Наумова, проф. д-р Д. Кюркчиев, доц. д-р Е. Конова, доц. д-р Тр. Червенков, доц. д-р Сн. Михайлова).

Никъде в документа не се твърди, че хората, които са се ваксинирали с първа доза на оксфордската ваксина, могат да се реимунизират с втора доза от иРНК ваксина.

Как е взето тогава решението за допускане на втора имунизация с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"?

На брифинга на ваксинационния щаб проф. Мурджева потвърди, че няма завършени клинични проучвания до момента, които да доказват безопасността и ефективността при подобно „смесване“ на различни поколения ваксини, но аргументира решението на ваксинационния щаб с това, че процесът на имунизация трябва да бъде завършен „по някакъв начин“.

Тя обясни, че е възможно това решение да се промени, ако излязат резултати от клиничните проучвания, които не потвърждават ефективността от съчетаването на двете ваксини.

По думите ѝ настоящото решение е в „унисон с решенията на няколко държави в европейския съюз като Франция и Германия".

В началото на април постоянната ваксинационна комисия към института „Роберт Кох“ преработи своите указания за ваксиниране в Германия.

В новия текст се казва, че на хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от РНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция".

От института подчертаха, че това е временно правило, което се въвежда, докато се появят достатъчно надеждни съответни данни. Германците могат да избират за втората си доза между препаратите на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“.

Експертите се опряха на експерименти върху животни, които са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква, но не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора.

Във връзка с предполагаемия ефект от замяната на ваксините при реимунизацията проф. Мурджева обясни:

Имунизирането с две различни ваксини цели получаването на имунен отговор, а именно образуване на антитела и на имуннокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Действително това ще бъде безпрецедентна ситуация, но имаме ли друг вариант за хората, които са имунизирани с първа доза на "Астра Зенека" и не желаят да получат втора? 

Проф. Мурджева потвърди, че никой, в настоящия момент не може да каже какъв ще бъде имунният отговор при ваксиниране с втора доза на РНК ваксина и подчерта, че ако няма странични реакции след първа доза от ваксината на „Астра Зенека“ е най-добре да се постави втора доза от същата ваксина, защото там са правени клинични проучвания.

Както става ясно, категорично научно становище дали е безопасно и ефективно да се поставят две дози от различни поколения ваксини срещу коронавирус, все още няма. Единственото, на което можем да се опрем при вземане на решението сега, е успешният експеримент при животни. И желанието да получим ваксинационен сертификат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!