Обявиха решението за ваксинираните с Астра Зенека

Лицата, които не желаят да получат втора доза "Астра Зенека", могат да се имунизират с "Пфайзер"/"Бионтех" не по-рано от 84 дни след първата доза от векторната ваксина

Янка Петкова Последна промяна на 19 април 2021 в 16:26 8217 1

Снимка Архив/БТА

Здравният министър Костадин Ангелов обяви решенията за ваксинация с "Астра Зенека". В брифинга взеха участие и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Мариана Мурджева, главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология

Какви са решенията на Националния ваксинационен щаб:

1. Ваксината на "Астра Зенека" няма да се прилага при жени под 60 -годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на "Астра Зенека", които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" - не по-рано от 84 дни от първата доза на "Астра Зенека". Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

4. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца, след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат ваксинационен сертификат, тъй като имунизационният цикъл не е завършен, уточни министър Ангелов.

РНК ваксината като втора доза ще подпомогне създаването на по-добър имунен отговор, обясни проф. Мурджева и допълни, че подобно решение вече е взето във Франция и Германия. Тя обаче посъветва хората, които нямат сериозни нежелани реакции след първата игла с векторната ваксина, да си поставят и втора доза от нея, тъй като само тогава ще могат да бъдат сигурни, че имунизационния им цикъл е завършен.

Няма как да се запише час за втора доза през е-регистъра, но това не бива да притеснява хората, защото датите се следят и ще има подготвени ваксини. Предстои РНК ваксините да бъдат пуснати и в "зелените" коридори, обясни здравният министър. През май, когато се очакват по-големите доставки на ваксини, хората ще могат да си запазват час за имунизация с предпочитания препарат, каза още той.

За разхлабването на мерките

До отмяната на мерките за нощните заведения има още 10 дни. Епидемичната обстановка се следи и в зависимост от заболеваемостта може да има движение и в двете посоки, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Зависи от темпа на понижаване на броя на заразените и от броя на хоспитализираните. Ще вземем решение максимално близо до срока", уточни Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови