Как детето да не се страхува от зъболекаря

Мая Младенова 21 юни 2018 в 09:52 10488 0

Посещението при зъболекар може да е стресиращо и за детето, и за родителя. Но това не е задължително, а може да бъде и забавно.

Доказва го със своите детски зъболекарски работилници д-р Мира Иванова от Асеновград. В кабинета си тя организира безплатни занимания на деца, като ги учи как да мият зъбките си правилно, как да се грижат за тях, кани ги да седнат на зъболекарския стол и да опознаят „страшните“ инструменти. С много усмивки, търпение и най-вече желание младата лекарка успява да предразположи малчуганите, които са сред любимите ѝ пациенти. Може би, защото тя самата е майка на тригодишно момченце.

„Възникването на идеята за дентална работилница се роди съвсем спонтанно покрай отварянето на новия ми кабинет и завръщането ми на работа след майчинство. Като родител, вече бях наясно, че децата изпитват дискомфорт от срещите си с всякакъв род медицински лица. От друга страна, стоеше тежестта от детските ми спомени и моят собствен ужас от чакането на пред кабинет, споделя младата лекарка. - При кратък брейнсторм с близка приятелка, се оформи идеята - защо да не запознавам децата с това, какво представлява посещението при зъболекар и то в условие без да имат реална нужда от помощ. Така ще липсва болка, стрес и се отваря място за безкрайното им любопитство, да ги научим чрез игра.“

Идеята проработва успешно и кабинетът се изпълва с любопитни деца и родители, усмихнати и с изплезени малиновочервени езици. Оцветените устички са забавен начин за качествен контрол. „Давам им таблетки под формата на розови бонбончета. Оцветяват в розово и лилаво навсякъде, където децата не са успели да измият добре зъбките и има плака. После ги мием заедно до побеляване“, обяснява д-р Мира. Накрая на работилницата няма дете, което да не е седнало на стола ѝ и отворило уста без страх.

Специалният подход към децата не се изчерпва с груповите занимания.

Всяка седмица кабинетът отделя един следобед за „отворените врати“ за малки пациенти. Тогава д-р Мира е без престилка, с весели дрехи, и кани децата да опознаят кабинета ѝ преди записания час. Тя съветва родителите да направят няколко такива посещения преди да започне същинското лечение, за да свикне детето с мястото и лекаря.


5 съвета на д-р Мира за здрави детски зъбки

1. Ползвайте отделни прибори за децата. Децата ни се раждат без бактерията Streptococcus mutans, която е главен виновник за кариеса. Заразяването с нея става при споделянето на едни и същи прибори при хранене, както и при целуването им по устата от мами, баби, лели и т. н. Попаднали веднъж с устната кухина на детенцето, те се заселват там перманентно. Моят съвет е детето да не яде от вашите прибори и целувките по устичката да се избягват.

2. Ограничете сладкото. Лесно да се каже, трудно да се направи. Бактериите, водещи до кариес, се хранят с останките въглехидратна храна. Ако тези останки се сведат до минимум, до минимум се свежда и рискът от кариес. Ако все пак детето е яло сладко, би помогнало да изплакне устата си след това с вода или поне да изпие няколко глътки.

Сокчетата и нектарите са с високо съдържание на захари и редовната им консумация води до кариес. Ако дете пие сокче с добавена много захар или подсладители всеки ден в продължение на 2 месеца и не поддържа добра устна хигиена, то почти сигурно ще има кариес.

3. Профилактика. Водете децата на зъболекар от малки, още преди да имат нужда. Нека свикнат с обстановката, със зъболекаря си, със стола. Така, когато един ден се наложи да се работи в устата им, стресът от непознатото няма да го има. Ако някой от родителите е със страх от зъболекар, по-добре другият родител да води детето на зъболекар. Малчуганите са много интуитивни и усещат страха в родителя си.

Децата се страхуват от непознатото, новото, неочакваното, което ги залива в момент, когато обичайно има болка. Работилницата цели точно това - да дойдат, да видят, да разучат, да се отпуснат, да стигнат докъдето те преценят, без да има оказван натиск върху тях.

4. Миене на зъбките. Започва още след появата на първите зъбчета с марля и кислородна или преварена вода. По-нататък се замества с малка четка без паста. Важно е механичното изчеткване на натрупаната плака, за което не е толкова важен видът на пастата, а механичното четкане и подходящата по размер глава на четката. Колкото е по-малка четката, толкова по-лесно се достигат местата. Препоръчително е зъбките да се мият сутрин и вечер. Нека обаче това не става насила. По-добре е детето да пропусне едно миене на зъби, отколкото да остане с неприятен спомен за тази дейност. Нека всичко е приятно, под формата на игра. Моят син се забавлява и ентусиазира много, когато клякам до него и мием зъбите заедно.

5. Повторение и рутина. При децата любопитството е водещото, за да се постави добро начало. После е необходимо постоянство от страна на родителите, защото рутината е нещо, което децата харесват и им създава усещане за сигурност, стабилност и спокойствие. Веднъж създадена в ранна възраст, рутината бива спазвана без особен проблем от децата.

Миенето на зъбите, изплакването на устата след ядене, посещението при зъболекаря, правилният хранителен режим - всичко е възможно да се представи под формата на забавна игра на децата, игра, с която те да свикнат, игра, която да стане част от тяхното ежедневие - ежедневие, което ги пази!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови