Прокуратурата с писма до Репортери без граница и АЕЖ

OFFNews Последна промяна на 07 август 2020 в 13:41 2107 1

Дирекция „Публична комуникация“ информира международната журналистическа организация „Репортери без граници“ и Асоциацията на европейските журналисти в България за предприетите действия по разследване на нападенията над граждани, в т.ч. и над журналисти, в района на „София Тех Парк“ преди ден. 

В предоставената информация се посочва, че е задържано лицето, което изтръгва мобилния телефон на журналист и че са установени още две лица, свързани с инцидента. Копия от писмата до двете журналистически организации са изпратени до Представителството на Европейската комисия в София, Посолството на Съединените американски щати у нас, председателя на Европейската народна партия -Доналд Туск, както и до централите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) във Вашингтон и в Прага. 

И се посочва, че прокуратурата е демонстрирала с действия безкомпромисност към всеки, извършил незаконни действия към представители на средствата за масово осведомяване.

Дирекция „Публична комуникация“ намира за необосновано и некоректно обвързването на хулиганските действия спрямо представител на българската редакция на „Свободна Европа“ с принципната позиция на Дирекция „Публична комуникация“ по отношение на нарушаването на журналистическите стандарти, изразяващо се в уронване на престижа и засягане на независимостта на български прокурор, посредством публикация на журналиста Борис Митов, пише още в писмата до двете журналистически организации.

Посочва се, че позицията на Дирекция "Публична комуникация" по никакъв начин не се отнася до редакционната политика на българската редакция на "Свободна Европа" като част от Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), а единствено до тенденциозното отношения на конкретния журналист спрямо личността на редови български магистрат. 

„Дирекция „Публична комуникация“ уважава и напълно подкрепя правото на свобода на медиите, включително счита за полезни критичните анализи спрямо работата на прокуратурата, стига те да отговарят на стандартите за професионална и етична журналистика и да не уронват престижа и независимостта на съдебната власт“, пише още в писмата, адресирани до „Репортери без граници“ и Асоциацията на европейските журналисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови