Многократно награждаван полицай прострелял 18-годишния, закарал го сам в болница

Единият от задържаните опитал да души пострадалото момиче със слушалки, докато другият я обирал

OFFNews 19 септември 2023 в 11:05 7996 11

Любомир Николов и Христо Кръстев

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Кръстев – зам.-градски прокурор на София, и Любомир Николов – директор на СДВР

33-годишен полицай, който е многократно награждаван - включително и от министри с парични награди, е стрелял 18-годишния младеж при преследването около столичната болница "Токуда". 

Това стана ясно от брифинга на Христо Кръстев – зам.-градски прокурор на София, и Любомир Николов – директор на СДВР. Полицаят е със 7 години стаж. 

Николов допълни, че след стрелбата униформеният качил пострадалия в патрулката и лично го е закарал в "Токуда". Лекарският екип само констатирал смъртта. 

Директорът на СДВР каза още, че сигналът е получен в нощта на 17 срещу 18.09, около 2 ч. Касаело се за извършен грабеж на две момичета на 18 години. Те обяснили, че са ограбени от трима души - млади мъже, със суитчъри и с маски на лицата. 

Впоследствие е постъпил сигнал и от охрана на търговски обект, който обяснил, че трима младежи прескачат ограда и се оттеглят към кръговото на Зоологическата градина.

Пристигналите на място двама полицаи установени, че заподозрените бягат и влизат в автобус №120. Униформените подали звуков и светлинен сигнал и автобусът спрял. Младежите обаче се опитали да слязат. Само един от тях не е успял и е хванат в превозното средство. Другите двама побягнали в обратна посока - пак към кръговото. 

Един от полицаите тръгнал след двамата бягащи и на няколко пъти извиква: "Стой, полиция, ще стрелям!". Въпреки това извършителите продължили да бягат.

Заради това служителят изстрелял два контролни изстрела, след което стрелял по един от бягащите. Когато видял, че го е ранил, униформеният качил в патрулката 18-годишния и го откарал в "Токуда".

Директорът на СДВР допълни, че задържаните двама души са стари познайници на МВР и са извършители на множество грабежи в същия район. Извършва проверка в СДВР, която да установи всички обстоятелства. Задържаните са системи извършители на грабежи, като нападат млади хора. Към момента се знае за три грабежа, но има данни за още.

Действали по един и същи начин - използвали са метална тръба или гумена палка, с която са удряли жертвите, и са ги заплашвали с оръжия, като по-скоро заплахата е била само вербална.

По ограбените момичета има следи от насилие, каза още Николов. Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че задържаните са взели чанта с 20 лева, документи и маратонки от момичето, като е използвана сила. Единият от тях е дърпал слушалки от врата на пострадалата, опитвайки да я души, докато другият е взeмал вещите

Христо Кръстев обясни от своя страна, че след получаване на сигнала за причинена смърт след преследване, е извършен е оглед и са иззети три гилзи. На 100 м от гилзите е намерена кръв. Огледан е и полицейският автомобил.

"Двамата полицаи са разпитани. Иззето е униформеното им облекло, тъй като е имало кръв по него. Униформените са тествани за алкохол и наркотици, като пробите са отрицателни. Въпреки това служителят, произвел изстрелите, е дал и кръвна проба", каза още зам.-градският прокурор на София.

Установени са камери в района и записите са иззети.

Днес ще се прецени дали полицаят да бъде привлечен като обвиняем и за какво престъпление - дали е неизбежна отбраната, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост или евентуална умисъл. 

Престои да се разпитат още свидетели, тъй като до момента са разпитани двамата младежи, полицаите и една жена, станала свидетел на стрелбата.

Задържаните са с повдигнати обвинения, като и двамата са непълнолетни.

"Стрелялият полицай не е жена, както се твърдеше по-рано. Според мен не може да се говори за пряк умисъл, един от свидетелите е казал, че е чул полицаят три или четири пъти да казва, че ще стреля. Установено е, че служителят на МВР не е произвел хаотични изстрели", каза още Кръстев. 

Изстрелът е засегнал горната част на тялото на 18-годишния. Предполага се, че е стреляно от100 метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

11

Анализи

19.09 2023 в 19:45

Очевидно е, че полицаят си вършил работата. Така, че няма какво да се преценява дали да го подвеждат под отговорност.

1905

10

2021

19.09 2023 в 16:06

Чудя се какво се е объркало, че стоп-патрона е причинил смърт?

-1650

9

ob1

19.09 2023 в 15:50

От 100м с пистолет... явно е награждаван за точна стрелба

1017

8

IvoIvo

19.09 2023 в 13:31

Евалата за заглавието простооооо!

-295

7

Vitorio

19.09 2023 в 12:38

Дебело подчертавам, че бегълците са нападнали две момичета в Лозенец, което е било известно на полицая!!! Което показва съвестно поведение и желание да си свърши работата, да си кажа честно не мога да повярвам, че все още има такива полицаи!
Който е способен да нападне момиче по сред нощ, си заслужава куршумите!!!
Профилактиката която е направил, спрямо целият контингент е безценна, пожелавам на полицая награда и признание!!!

1042

6

danvan

19.09 2023 в 12:31

Не виждам нищо нередно в действията на полицая. В целия цивилизован свят след призив от органите на реда "Стой, ще стрелям", ако не спреш си носиш риска.

12021

5

bls

19.09 2023 в 12:14

sawall - колко още престъпления трябваше да ги оставят да извършат до сутринта? Да се укрият, да унищожат доказателства. Не мога да повярвам колко наивно разсъждавате. Полицаят е разпоредил на непосредствен извършител на престъпление да спре за да бъде задържан. Оня бяга и не изпълнява - след неколкократно разпореждане и предупредителен изстрел е напълно редовно да го простреля. Аз не виждам НИЩИЧКО нередно. Ако и доказателствата подкрепят горното изложение като фактология

12021

4

bls

19.09 2023 в 12:11

Защо по дяволите ще го привличат като обвиняем??? Офнюз много сте зле - няма престъпление неизбежна отбрана. Неизбежната отбрана изключва престъпния характер на деянието.

12182

3

sawall

19.09 2023 в 11:47

Да стреляш и да уцелиш някого с пистолет от 100м... о.О.

Не знам, за мен не е редно да се стреля по човек, който бяга и не представлява директна заплаха за никого в този момент. Можели да си ги хванат на сутринта, особено щом вече са били задържали единия от тях в автобуса. Не е редно да стреляш по човек в гъсто населен район от 100м с мисълта, че може да уцелиш кого ли не, особено ако пропуснеш, което е доста вероятно на такова разстояние. Изобщо намирисва на каубойска история.

От друга страна, да обикаляш и да биеш младежи с палки и тръби, не знам какво точно са очаквали да им се случи, утайки...

605

2

avitohol

19.09 2023 в 11:33

Колко сбъркани закони имаме
- неизбежна отбраната, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост или евентуална умисъл.
Защо няма - отказ на полицейско разпореждане за арест или стрелба примерно...
За такива работи в щатите си отиват много бабаити
 
X

Да помогнем на украинските деца!