Комисията Цацаров търси 11 коли и над 59 хил. лв. от обвинен за телефонни измами

Съдилищата уважиха искове на КПКОНПИ за близо 10 млн. лв.

OFFNews 05 август 2021 в 11:01 3542 0

Окръжен съд - Русе уважи искове на антикорупционната комисия за 59 231, 80 лв. срещу Петър Георгиев и свързано с него лице. На отнемане в полза на държавата подлежат и 11 коли - Ауди А6, Мерцедес МЛ 270 ЦДИ, БМВ и др. Георгиев е обвинен от прокуратурата за телефонни измами в условията на опасен рецидив, като се е представял за полицейски служител. Деянията са извършени, докато е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“. В хода на проверката е доказано, че Георгиев получава трудово възнаграждение само от работата си в затвора, а свързаното с него лице е получавала обезщетения и помощи.

Любопитен е случаят на адвокат Диляна Дончева. С окончателен съдебен акт на Върховния касационен съд й е отнето имущество за 375 940, 44 лв. В сумата са включени апартамент в София, идеални части от урегулиран поземлен имот в столицата, дружествени дялове и суми по банкови сметки. Дончева е призната за виновна за участие в организирана престъпна група за набиране на бременни жени с цел продажба на децата им. В хода на започналото гражданско производство е установено, че Дончева не е доказала законен източник на доходи. 

При обжалването пред Апелативен съд – София адвокатката е представила документи, че от 2013 г. е придобила статут на постоянно живеене със семейството си на о. Бали – Индонезия. Съдът обаче приема, че тя е имала достатъчно време и възможности да докаже законен произход на доходите си. Според магистратите от „съвкупната преценка на събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че то (имуществото) е придобито от престъпна дейност“. Решението на СГС е потвърдено. Дончева обжалва пред ВКС и иска да бъде сезиран Конституционният съд за обявяване на противоконституционност на срока по ЗОПДИППД (отм.). Върховните магистрати оставят без уважение искането й.

Софийски апелативен съд потвърди изцяло решение на Софийски градски съд, с което е уважен иск на КПКОНПИ срещу Димитрия Таскова. Проверката на комисията "Цацаров" е започнала след привличането на Таскова като обвиняема за имотна измама. В полза на държавата се отнема недвижим имот – еднофамилна къща с гараж в София на стойност 195 221 лв.

С решение на Окръжен съд – Русе е уважен иск на КПКОНПИ за 6 153 250 лв. срещу Филип Маринов, обвиняем за избягване на данъчни задължения в особено големи размери. Съдът е постановил и отнемане на средства от фирми с едноличен собственик на капитала Филип Маринов. Според ЗПКОНПИ на отнемане подлежи и незаконно придобито имущество от юридическо лице, което е контролирано от проверяваното лице.

Окръжен съд – Велико Търново уважи иск и срещу Дияна Петрова и свързани с нея лица. Проверката срещу нея е започнала след привличането й като обвиняема от прокуратурата за трафик на жени с цел проституция. От Петрова и от свързаните с нея лица се отнема сумата от 374 238, 19 лв. и автомобил „Мини Купър“ на стойност 10 800 лв.

С решение на Окръжен съд – Пловдив е уважен иск на КПКОНПИ срещу Спас Спасов, обвиняем за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, като за целта е използвал документи с невярно съдържание. Отнето е имущество в размер на 1 570 620, 32 лв. Осъден е да плати и дължимата държавна такса.

Срещу Али Ваджипов е внесена искова претенция, уважена от Окръжен съд – Пловдив. Той е обвиняем за държане на акцизни стоки без бандерол (цигари). В полза на държавата се отнема имущество в размер на 157 519 лв., в което е включен имот в Пловдив и пари.

Окръжен съд – Хасково уважи иск за 622 557, 04 лв. срещу Ангел Атанасов, обвиняем за трафик на хора по границата с Република Турция. Присъдени са му и съдебните разноски по делото.

С решение на Окръжен съд - Търговище, частично е уважена искова претенция на комисията срещу Николай Даскалов. Той е привлечен като обвиняем за данъчни престъпления – избягване на установяване и плащане на ДДС, както и съставяне на документ с невярно съдържание. В полза на държавата се отнема имущество на обща стойност 284 173, 11 лв.

Окръжен съд – Кърджали уважи частично иск на КПКОНПИ срещу Теофил Маринов, привлечен като обвиняем за използването на документ с невярно съдържание за придобиване на чуждо имущество. Със съдебното решение в полза на държавата се отнемат 16 587 лв., представляващи стойността на отчужден недвижим имот, както и автомобил „Форд Галакси“ и автобус „Сетра“, представляващи имущество на лица и фирма, свързани с Маринов.

Съдилища в страната постановиха решения, с които са уважени искове на КПКОНПИ и на отнемане в полза на държавата подлежи имущество на стойност 9 820 137, 90 лв.

Посочените по-горе решения на апелативни и окръжни съдилища не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред по-горна инстанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови