Уличиха Google и Facebook в съучастие в цензура

OFFNews 01 декември 2020 в 17:20 3371 0

Facebook и Google са помогнали на виетнамското правителство да цензурира критиците си и да репресира дисидентите, се казва в доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл, цитиран от Би Би Си.

В него организацията обвинява технологичните гиганти в съучастие, изразяващо се в блокирането на съдържание, смятано за критично към властите в страната, които имат репутацията на ограничаващи свободата на словото. През последните години няколко блогъри бяха хвърлени в затвора за публикуването на статии критични към комунистическата държава.

"През последното десетилетие правото на свобода на изразяване процъфтяваше във Фейсбук и YouTube във Виетнам. Но напоследък властите започнаха да се отнасят към мирното изразяване на позиции онлайн като към заплаха за съществуването на режима - казва Минг Ю Ха, зам. регионален директор на Амнести. - Днес тези платформи са станали ловни полета за цензори, кибер войски и платени от държавата тролове. Самите платформи не просто позволяват това да се случи - те все повече се превръщат в съучастници."

Докладът на Амнести е дълъг 78 страници. Базиран е на стотици интервюта със защитници на човешките права и активисти, включително бивши затворници, осъдени заради политическите си възгледи, расата си, религията или сексуалната си ориентация, а също - с адвокати и писатели.

Активистите твърдят, че съдържанието им във Facebook и YouTube, която е притежавана от Google, все по-често се блокира във Виетнам. Например журналистът на свободна практика Труонг Чау Хуу Дан публикувал във Фейсбук информация за предполагаем корупционен скандал, но впоследствие получил съобщение, че публикацията му е ограничена на територията на Виетнам заради "местни правни ограничения". Не е получил правото да оспорва това.

Facebook съобщи през април, че ще увеличи "значително" случаите, при които се съобразява с исканията на виетнамското правителство да сваля съдържание. Оттогава броят на случаите, в които социалната медийна платформа е ограничавала съдържание във Виетнам се е увеличил с 983% - от 77 през втората половина на 2019 г. на 834 през първата на 2020-а, според последния доклад за прозрачността на организацията.

Подобна тенденция се наблюдава и при Google. През втората половина на 2019 г. Google са получили 74 искания за премахване на "критики към правителството" спрямо 44 през първата половина на същата година. Това включва искания за премахването на над 3 000 видео клипа в YouTube, които са критикували партията или правителството.

Амнести установяват, че във Виетнам има 170 затворници, осъдени заради политическите си възгледи, расата си, религията или сексуалната си ориентация. 69 от тях са осъдени заради публикациите си в социалната медия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови