Революционна технология сканира гумите в движение и праща имейл за състоянието им

SnapSkan на Nokian Tyres мигновено сканира гумите на автомобила и уведомява за тяхното състояние чрез SMS или имейл

ОFFNews 13 декември 2016 в 14:44 4433 0

Nokian Tyres и веригата сервизни центрове Vianor представят SnapSkan – революционна технология, която измерва дълбочината на протектора в движение и информира водача за състоянието на гумите. SnapSkan е базирана на 3D сканираща технология, която има за цел да повиши безопасността на пътя. Безплатната супер бърза услуга прави измерването на дълбочината на протектора грижа на технологиите, с което ще улесни милиони водачи по света. Nokian Tyres представя първата в света революционна SnapSkan услуга, която установява състоянието на гумите по-добре и от самия шофьор.

SnapSkan е изцяло нов метод за измерване на дълбочината на протектора и състоянието на гумите благодарение на 3D сканираща технология. Автоматичният скенер, през който преминава автомобилът, анализира гумите, докато камера маркира превозното средство и неговия регистрационен номер. Когато сканирането приключи, шофьорът може да поиска да получи резултатите безплатно по SMS или имейл. Технологията работи независимо от това на кой производител са гумите, какъв е автомобилът и не се нуждае от никакви допълнителни приспособления.

Услугата SnapSkan ще може да бъде използвана на най-различни места и точки от всекидневния маршрут на водачите – например паркинги. Услугата ще се осъществява в партньорство с веригата сервизни центрове Vianor, където всеки водач може да получи съвет и да закупи подходящите гуми. До техническото решение при технологията се стига след колаборация с Futurice и Affecto. 3D сканиращата технология е патент на British Sigmavision.

Изследвания показват, че около 25% от инцидентите с гуми се случват защото дълбочината на протектора е под критичния минимум. Премиум гумите и по-голямата дълбочина на протектора значително повишават безопасността при шофиране като намаляват спирачния път и подобряват устойчивостта на автомобила срещу аквапланинг. Шофирането с гуми в добро състояние дава на участниците в движението допълнително време за реакция. Новата технология SnapSkan бързо установява състоянието на гумите и изпраща ценната информация на шофьора по електронен път за секунди. Така шофьорът веднага разбира какво е състоянието на неговите гуми и може да реагира своевременно.

„Много хора не са наясно със състоянието на своите гуми и прагът за смяната им се оказва доста висок. Именно поради това разработихме тази нова технология, за да насочим вниманието на водачите към този толкова важен елемент от безопасността при шофиране. Всичко става по възможно най-лесния и бърз начин,“ пояснява Виле Никола, ръководител „Търговия на дребно“ за веригата Vianor.

Nokian Tyres цели да разработи не само безопасни, комфортни и щадящи природата гуми, но също така да създаде изцяло нови услуги свързани с гумите. Очакванията за SnapSkan са да повиши безопасността на пътя и сигурността за милиони хора.

„В нашата индустрия предстои голяма промяна в близко бъдеще. Досега секторът с гуми винаги се движеше крачка назад спрямо другите индустрии по отношение на дигитализацията. Дойде време и тези технологии да бъдат в полза на шофьорите, подобрявайки поддръжката на гумите. Секторът се нуждае от смели и революционни решения,“ предвижда Ари Лехторанта, президент и главен изпълнителен директор на Nokian Tyres.
„Наша работа е да направим пътищата по-безопасно място за движение. Корените на нашата компания тръгват от 1898 г. и от тогава сме сред лидерите, които предоставят първокласни решения и продукти за своите клиенти и тяхната безопасност. Ние създадохме първата в света зимна гума, а сега пускаме първата дигитална услуга в помощ на шофьорите и техните гуми като чрез SMS или имейл мигновено ги уведомяваме за състоянието на техните гуми, което пряко влияе върху тяхната безопасност,“ допълва Лехторанта.

„Чудесна новина е, че цифровите иновации навлизат на пазара и правят живота на водачите по-лесен и подобряват тяхната безопасност. Клубът на автомобилистите във Финландия смята за важна стъпка разработването на подобни технологии. Със SnapSkan от Nokian Tyres дават свобода на избор при никакви допълнителни разходи – няма нужда от допълнително оборудване за колата или специални гуми за целта,“ впечатлен е Юка Толванен, мениджър “Комуникации на клуба на автомобилистите” във Финландия.

Първият скенер SnapSkan ще се намира на входа на подземния паркинг Q-Park Iso Erottaja в Хелзинки, Финландия. В близко бъдеще още скенери ще бъдат разположени във Финландия, а в последствие и във всички сервизи на Vianor в страната. През идните години технологията ще бъде представена и в други държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови