Nokian Tyres и Vianor поставиха световен рекорд за скорост с автомобил на две гуми

ОFFNews 25 октомври 2016 в 15:27 3921 0

Рекордите на Гинес в сферата на авто индустрията вече имат ново впечатляващо постижение. Благодарение на колективната работа на развойния център на Nokian Tyres, професионалния екип механици на Vianor и добре известния пилот каскадьор Веса Кивимяки, бе поставен нов световен рекорд за най-бързо движещ се автомобил на две колела - 186.269 км/ч! Рекордното постижение е поставено на 31 август 2016 г. на летището Сейняйоки, Финландия. В първия си опит Кивимяки развива 190.074 км/ч, а във втория - 182.463 км/ч.

„Имам 15 години опит в карането на две колела. В миналото съм правил два опита да подобря рекорда за най-бърз автомобил на две колела, но безуспешно,“ разказва Кивимяки. Все пак той не се отказва и осъзнава, че за да подобри този рекорд, автомобилът му се нуждае от супер здрави гуми и експертен екип, който да направи правилните настройки по колата бързо и качествено.

„Ето защо се обърнах към Nokian Tyres и Vianor в края на 2015 г. с молба за сътрудничество в това начинание,“ продължава разказа си каскадьорът. Nokian Tyres и Vianor с радост приемат предизвикателството и предложението на Веса. „Радвам се, че взеха идеята на сериозно“, казва той.

Предишният рекорд от 1997 г. е дело на шведския пилот каскадьор Горан Елиасон, който постига 181.25 км/ч. Кивимяки е обмислял опита си за подобряване на рекорда от доста дълго време, упражнявайки се и тренирайки усилено години наред. Освен оптимални условия, опитен пилот, достигането на рекордна скорост изисква супер качествени гуми. Това е особено вярно, когато говорим за движение само на две гуми, от които на практика две парчета с големината на длан, имат контакт с пътната настилка.

„Когато караш на две колела, лесно може да достигнеш моментни 150 км/ч с всяка една висококачествена гума. Увеличавайки скоростта след това и задържането ѝ вече изисква много повече от колата и гумите. Износването на страниците на гумите е на съвсем различно ниво при скорост от 180-190 км/ч, която е нужна за световния рекорд,“ казва Кивимяки.

За да подобри рекорда, автомобилът трябва да бъде снабден със специални гуми, които да издържат на екстремни натоварвания. Nokian Tyres решава този проблем като използва специална структура за гумите в комбинация с технологията Aramid Sidewall. Тайната зад технологията Aramid Sidewall са екстремно здравите арамидни влакна, които се използват още в авиационната и военната промишленост и правят страниците супер устойчиви на разкъсване и износване.

Автомобилът на Кивимяки за рекорда е дизелово BMW 330 от 2012 г., което е тунинговано, за да може да се кара на две колела и да бъде безопасен. Диференциалът на колата е бил заварен, а амортисьорите и пружините са модифицирани за каране на две колела. Мощността на колата е увеличена на 400 к.с, а интериорът премахнат, за да се намали риска от пожар. Инсталирана е и съзтезателна седалка за шофьора, специални колани и ролкейдж за допълнителна защита. При тренировки скоростта се увеличава на стъпки, за да може пилотът да усети възможностите на гумите и колата. Той дори нарочно пука гуми при скорост 120 и 170 км/ч. за да установи точно колко здрави са те. Но това не е всичко. В допълнение към модифицираните автомобил и гуми, новият световен рекорд става възможен и благодарение на експертите от Vianor, които се погрижили за колата и гумите.


“След като трябваше да направим два опита за един час, рекордът щеше да си остане мечта без компетентния екип на Vianor. Беше от съществено значение бързата смяна на гумите между опитите. Също така за мен беше важно да бъда уведомяван постоянно за моментното им състояние,“ похвали екипа Кивимяки. Хората от Vianor и мобилният пит стоп правят възможни за няколко миниути смяната на гуми, балансирането им и пълненето им с азот. Действията им са сравними с тези на колегите им в пит стоп от Гран При.

„От мен се изискваше просто да седна и да карам,“ смее се Кивимяки. В крайна сметка, рекордът го оставя гладен за още. „Смятам, че може да достигнем 200 км/ч на две колела.“, заявява смело пилотът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови