Путин: Киев раздува конфликта между Русия и Украйна

OFFNews 23 февруари 2015 в 22:20 6309 22

Руският президент Владимир Путин даде интервю за Всенародната държавна телевизионна и радио компания, в което говори за присъединяването на Крим, споразумението в Минск и за това очаква ли война в Украйна. Публикуваме пълния текст на интервюто, цитирано от vesti.ru

Уважаеми господин президент, днес цялата страна отбеляза Деня на защитника на Отечеството. На територията на братска Украйна това сега се смята за завладяване на Крим и Порошенко утвърждава, че ще направи всичко възможно да върне Крим. Какви са сега руско-украинските отношения. Няма ли да се събудим един ден и да осъзнаем, че е започнала война?

Такъв апокалиптичен сценарий надали е възможен и се надявам, че никога няма да се случи. Що се отнася до връщането на някакви територии, това са неща от реваншистки характер. И работата не е във връщането на някакви територии някъде си. Не искам да давам никакви съвети, но ръководството на такава голяма европейска страна като Украйна преди всичко трябва да върне страната към нормалния живот. Да оправи икономиката, социалната сфера, да върне отношенията с югоизточната част на страната към цивилизованото. Да обезпечи законните права и интереси на хората, които живеят в Донбас. Ако се реализират минските споразумения, съм убеден, че това ще се случи.
Що се отнася до Крим, преди година, когато се изказвах пред депутатите от Федералното събрание по този повод, казах, че Крим както си е бил, така и ще си остане и руски, и украински, и кримско-татарски, и гръцки, и немски. Той ще бъде дом за всички тези народи. Що се отнася до държавната принадлежност, то хората, живеещи в Крим, направиха своя избор, трябва да се отнасяме с уважение към него и Русия не може да се отнася по друг начин към него.

И се надявам, че нашите партньори - и близки, и далечни, ще се отнасят към това по същия начин, тъй като критерий на истината в дадения случай може да бъде само мнението на самия народ.

Имаше разрив по отношение на американското и европейското мнения. Американската част обяснява, че Русия направо е навлязла в Дебалцево, че е необходимо да се въведат допълнителни мерки за въздействие над Русия. Кери обвини дори европейските им партньори в това, че позицията им е малодушна. Европа засега не подкрепя това. В това се състои основния разрив.

Честно казано, даже не съм чувал за такива оценки.

Ние казваме, че в Украйна има гражданска война. Украйна пък казва – не, това е нападение на Русия. Защо светът не вижда истината?

Не иска. Преди всичко светът е сложен и многообразен и някои виждат, а други не искат и си мълчат. Монополът върху световните медии дава възможност на нашите опоненти да се държат така, както се държат. Освен това въздействие имаше и един невнимателен намек по време на визитата в Унгария, когато аз казах, че е обидно да се губи от довчерашни миньори и трактористи. Неприятно е да се губи и от Русия, но е някак по-малко унизително. Заедно с това ние знаем изказванията на висшите длъжностни лица в Украйна, в това число и на висшите длъжностни лица в украинската армия. Както се изрази началникът на генералния щаб „ние не воюваме срещу руската армия“? Какво още е нужно?

Въобще всичко това е крайно лошо – и опитите да се оправдае поражението, и опитите да се свали Русия. Но най-лошото – опитите да се раздува конфликтът между Русия и Украйна. Ако минските споразумения се изпълняват, съм уверен, че постепенно ситуацията ще се нормализира. А в изпълнението на минските споразумение, предполагам, Европа е заинтересована не по-малко, отколкото Русия. На никого не е нужен конфликт в периферията на Европа, още повече въоръжен.

Успяхте ли да обърнете вниманието на нашите европейски колеги върху нацистката идеология, която започна да тържествува в Киев? Появи ли се тревога?

Те се опитват да не обръщат внимание на това. Но ето, бих добавил, това е, както ми се струва, заради искреното им желание да намерят компромисни решения, които биха довели до окончателно урегулиране. Ако сте обърнали внимание на Минския протокол, там се говори за децентрализация на властта и има бележка под линия какво точно се разбира под това. Авторите на тази бележка под линия са нашите германски и френски партньори. Това говори за тяхното искрено желание да се намерят тези компромиси, за които казах.

Минското споразумение позволи ли да се върне тази степен на доверие, която имахте преди това в отношенията си с ръководителите на Франция и Германия?

Абсолютното доверие не може да се намери във всяко семейство, а на международно ниво е още по-сложно. Но ми се струва, че се разбираме един друг и като цяло си вярваме. Макар че, разбира се, се запазва известен елемент на недоверие, но въпреки това успях да получа представа за това, че партньорите по-скоро ни имат доверие, отколкото не и във всеки случай вярват в нашата искреност.

Имате ли в момента работен контакт с президента на Украйна и вярвате ли, че президентът Порошенко ще изпълни това, което казва?

Нашият контакт е запазен. Понякога се учудвам на публичните изявления на ръководството на Украйна. Например за това, че служителите в нашата администрация са взели участие в трагичните събития на Майдана преди година. Това е пълна глупост. Действителността е толкова далече от това, че дори се учудваш откъде се измислят тези неща. Понякога ми казват, че тези изявления са основани на неточни данни на спецслужбите, но аз бих помолил да са по-внимателни при използването на сведенията, които лежат на масата на украинските колеги.


В случай на ескалация на въоръжените действия от страна на Украйна и националните батальони възможно ли е провеждането на трети преговори в Минск или вземането на спешни дипломатически мерки е спряно до признаването на ДНР и ЛНР?

Засега няма нужда от спешни мерки, защото минските договорености не са само на документ, който е изработен от четиримата участници в минския процес, имам предвид Украйна, Русия, Франция и Германия. Те са закрепени от резолюция на Съвета за безопасност на ООН и добиха формата на международно правен акт, който е подкрепен на практика от цялата международна общност. Това е вече нещо съвсем различно. Аз много разчитам на това, че те ще бъдат изпълнени. Ако бъдат изпълнени, това ще е верният път към нормализиране на ситуацията в този регион на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews