Палестинският премиер и правителството му подадоха оставка

OFFNews 26 февруари 2024 в 12:25 1231 0

Щайе

Снимка БГНЕС

Мохамад Щайе

Премиерът на Палестинската автономна власт Мохамад Щайе обяви, че той и правителството му са подали оставка в името на постигането на широк консенсус сред палестинците за политическото устройство на палестинските територии след края на войната между Израел и радикалното движение "Хамас", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Щайе е връчил оставката на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

"Връчих молба за оставка на правителството на президента Абас", каза палестинският премиер, цитиран от телевизионния канал "Ал Кахира ал Ихбария".

И допълни, че смята за неприемливи "опитите да се превърне палестинското правителство в административен инструмент".

По думите му по време на управлението си неговото правителство е успяло "да постигне баланс между потребностите на гражданите и защитата на правата на палестинския народ", посочва ТАСС.

Оставката на Щайе идва в момент, когато върху Абас се упражнява натиск да преустрои палестинската власт, като същевременно се увеличават международните усилия за спиране на войната в Ивицата Газа и създаване на политическа структура за управление на анклава, отбелязва Ройтерс.

Според АП към момента Абас все още не е решил дали да приеме оставката, но тя е знак, че подкрепяните от Запада палестински ръководители искат да ускорят промените в Палестинската автономна власт. Идеята на САЩ е преустроена Палестинска автономия да управлява в Газа, но все още съществуват редица пречки за осъществяването ѝ.

Палестинската автономна власт контролира част от територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, а ислямисткото движение "Хамас", което воюва с Израел от 7 октомври м.г., управляваше Ивицата Газа преди избухването на конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика