Кредитният рейтинг на Италия с нестабилна перспектива - според агенция "Фич"

OFFNews 24 октомври 2016 в 10:32 2775 1

Агенция "Фич" ревизира перспектива за кредитния рейтинг на Италия от стабилен до негативен, което е знак за възможно негово понижение през следващите месеци.

Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Италия в чуждестранна и местна валута на ниво от "ВВВ+", но ревизира перспективата му.

Причините за това са слабият икономически растеж на Апенините, високите нива на италианския държавен дълг, несигурният изход от предстоящия референдум за конституционните реформи, който ще се проведе на 4-ти декември.

Според агенция "Фич" референдумът може да окаже влияние върху политическото бъдеще на премиера на Италия Матео Ренци. Според последните проучвания на общественото мнение гласовете в подкрепа и против конституционните реформи са почти изравнени.

Кредитната агенция отбеляза, че гласуване с "Не" на референдума би представлявало политически шок за третата по сила икономика на еврозоната, предава БНР. Дори в случай на вот с "Да", Италия ще бъде изправена пред парламентарни избори през май 2018 година, на които популистките и евроскептичните партии могат да се представят доста добре, според последни проучвания на общественото мнение, предупреждава "Фич".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови