ЕК иска 8 месеца на икономии в потреблението на газ, за да изкараме зимата

Красимир Крумов 20 юли 2022 в 16:37 3669 8

Урсула фон дер Лайен

Снимка БТА/AP Photo/Virginia Mayo

Урсула фон дер Лайен

Държавите-членки на ЕС да намалят потреблението на природен газ с 15 процента още от 1 август т. г. до 31 март 2023 – това е виждането на Европейската комисия за избягване на енергийна криза през идната зима, което беше представено днес.

Комисията предлага нов регламент относно координираното намаляване на търсенето на газ Държавите-членки ще намалят търсенето на газ с 15 процента.за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Регламентът също така ще даде възможност на Комисията, след консултация с държавите членки, да обявява „тревога“ по въпросите на сигурността на доставките в ЕС и да налага задължително редуциране на потреблението на газ във всички държави-членки. Този механизъм може да се задейства, когато има значителен риск от сериозен недостиг на газ или изключително високо търсене на газ. Страните, които подадат заявка за доставка на „солидарен газ“ ще трябва да посочат действията, които са предприели за ограничаване на потреблението на газ в страната си.

„Европейският съюз е изправен пред риска от по-нататъшни съкращения на доставките на газ от Русия поради използването на износа на газ като оръжие. Почти половината от държавите-членки вече са засегнати от ограничения на доставките. Предприемането на действия сега може да намали както рисковете, така и разходите за Европа в случай на по-нататъшни смущения или пълно спиране, като в същото време се засилва енергийната устойчивост на Европа“. – обясняват от Комисията

Европейското правителство посочва също, че преминаването от природен газ към въглища, нефт или ядрена енергия е приемливо като необходима междинна мярка за предотвратяване на енергийна криза.

„Когато е възможно, трябва да се даде приоритет на преминаването към възобновяеми енергийни източници или към по-чисти, по-малко въглеродно-интензивни и по-малко замърсяващи опции. Преминаването към въглища, нефт или ядрена енергия обаче може да е необходимо като временна мярка, доколкото не води до дългосрочна зависимост от въглища.“ – посочва още ЕК.

Както OFFNews съобщи в понеделник, друга мярка, която ЕК вижда като средство за намаляване на потреблението на газ е понижаване на температурата на отопление. „Друг важен стълб на енергоспестяването е намаляването на отоплението и охлаждането. Комисията призовава всички държави-членки да стартират кампании за повишаване на осведомеността, за да насърчат мащабно намаляване на отоплението и охлаждането“, добави тя. Идеята е потребителите да намалят малко уредите, така, че температурата на отопление да не надхвърля 19 градуса, а климатиците да не охлаждат по-надолу от 26.

„Русия използва газа като оръжие. Трябва да се справим с нашата енергийна сигурност на ниво ЕС. От пандемията научихме, че ако действаме обединени, можем да се справим с всяка криза. Така че нека действаме заедно, за да намалим потреблението на газ и да изградим предпазна мрежа за всички страни от ЕС.“ – заяви на пресконференция в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

20.07 2022 в 18:59

Айде разбесняха се тролчетата руски

6386

7

Zlatko

20.07 2022 в 18:37

Че те и дядя ти Путя и тетка ти Митрофанова са ваксинирани, ама със “Спутник”.

-490

6

EA Trash

20.07 2022 в 17:56

Путин напечата 5.9 трилиона долара. Той е виновен за инфлацията и за дебилизма на ваксинирания...

-490

5

EA Trash

20.07 2022 в 17:49

Путин ли управлява ЕС, бе капацитет неземен?

1331

3

ваксиниран

20.07 2022 в 17:30

Приятелю "боклук", инфлацията е световна и е свързана с Ковид пандемията и със завишените цени на енергията - за второто можеш да благодариш на твоя любимец, Путя. Овчар.

-490

2

EA Trash

20.07 2022 в 17:08

Нагли бе, не стига, че докараха невиждана инфлация, а сега трябвало и да пестим, че да ги крепим на власт.
Аз войни не спонсорирам, не само, че няма да пестя, а ще увелича потреблението, ега по-бързо ви свалят от власт!!!

2550

1

alfakentavur

20.07 2022 в 16:59

8 месецА
 
X

Да помогнем на украинските деца!