ВАС отмени конкурса за скандалния ремонт на Зимния дворец

Ивайло Анев Последна промяна на 06 април 2015 в 20:45 4096 7

Скандалният ремонт на Зимния дворец в столицата няма да се състои. Това стана ясно от решение на Върховния административен съд.

Тричленен състав на съда с председател Мариника Чернева и членове Аделина Ковачева и Кремена Хараланова отхвърли решението на Комисията за защита на конкуренцията, което възобновяваше поръчката. Според тогавашното решение на КЗК няма нарушения в процедурата и няма основания тя да бъде спряна.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Това е краят на сагата с тази процедура, която беше почти реализирана от бившето ръководство на спортното министерство в лицето на тогавашния министър Мариана Георгиева, близка до лидера на ДПС Лютви Местан, и назначения от нея мениджмънт на "Академика 2011".

Скандалът избухна, след като стана ясно, че на 18 август миналата година "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взело решение за възлагане на поръчката на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Така ако изпълнението на решението не беше спряно, държавата щеше да плати само за ремонт предложената от Обединение "София спорт" цена - 40 744 982.70 лева.

Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500. Въпреки че реконструкцията на Двореца предвижда и разширяването му, е трудно обяснимо как цената е 45% от парите, дадени за построяването на новата, много по-модерна и голяма "Арена Армеец".

Поръчката беше спряна на последния етап - преди подписване на договор с изпълнителите, поради липсата на достатъчно средства за реализацията му. Правителството на Пламен Орешарски отпусна за ремонта 35 милиона лева, въпреки че с начислено ДДС той щеше да излезе почти 50 милиона.

След оставката на кабинета "Орешарски" служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни цялото ръководство на "Академика 2011", а назначеният от нея екип обяви, че е не е съставена финансова обосновка на заложената прогнозна цена от 40.833 милиона лева без ДДС. 

"Тримата членове на Съвета на директорите на дружеството "Академика 2011" не успяха да обяснят как е формирана цената 40 милиона и 800 хиляди. Това означава, че е било произволно избрано. Никой не е в състояние да обясни как се появява тази цифра", заяви тогава външният експерт Милена Гайдарска.

"Изготвеният при подготовката на процедурата бизнес план-обосновка на инвестиционния проект, сочи за инвестиционни разходи, необходими за ремонта и рехабилитацията на Зимния дворец на спорта, в размер общо на 34 751 000 лв. - несъмнено много по-нисък от обявената прогнозна стойност на поръчката от 40 833 333 лв", се казва в днешното решението на съда.

Според него наличните средства и предвиденият бизнес план "не кореспондира" с реално необходимите средства и по този начин участниците в конкурса са били подведени.

Освен това ВАС приема за основателно решението на "Академика" да прекрати поръчката поради липсата на финансова обосновка на заложената цена, която смята за завишена в сравнение с други подобни обекти. 

При това положение конкурсът приключва без щети за "Академика", въпреки опитите на старото ръководство на фирмата и министерството да го прокарат възможно най-бързо.

Бившите управители на дружеството дори се опитаха да довършат поръчката, въпреки указанията на министър Раданова да не го правят.

Очаква се в следващите седмици да бъде обявена нова процедура в рамките на наличните средства - 29 милиона без ДДС или 35 милиона лева общо. Ремонтът на съоръжението трябва да започне още тази година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2015 в 11:09

Поръчката е спряна ОК, въпроса сега е какво става с тези дето се опитаха на да я направят въпреки закона ?
Щото ако няма последствия за тях следващите на които им се отдаде подобна възможност няма въобще да се замислят дали да я направят, ако санкцията при неуспех е само уволнение от работа ..

07.04 2015 в 10:05

Е шефовете на Академика бяха някакви лайнета на по 27-28 години, шефът беше състудент на сина на министърката, която пък е любовница на Местан...

07.04 2015 в 09:51

Ма кажете кои са тези бивши ръководители, за да знаем откъде мирише, когато пак се появят на хоризонта!
Иначе ще си говорим в неопределено лице и число, и тези пак ще се появяват на хранилката, за да служат на господарите си!

07.04 2015 в 07:56

Навременна и адекватна намеса от страна на компетентните органи. Адмирации за категоричното решение на спортния министър Кралев и държавното дружество "Академика" да се обжалва пред ВАС решението на КЗК, за да четем подобна новина, че една огромна кражба е предотвратена.

07.04 2015 в 01:37

Вземай заеми и цакай задраво. Да не ти пука, на тъщата внуците ще ги плащат.

07.04 2015 в 00:07

Ма какво правим бе хора? Тия се опитали да откраднат 40мил и съдят държавата, вместо да гледам разстреляни комунисти и депесари пред парламента? Те ще ни крадат, а ние в съда ще обясняваме що е незаконно? Сега не трябва ли по бързата процедура всички замесени в панделата за по 5-10 години да се превъзпитат малко?

06.04 2015 в 21:51

... 35 милиона... за нещо което не струва и 10...

хахахахахахахахаха

мюлуцонербери - боклуци!