Д-р Диана Димитрова: WADA е заобикаляла правилата

ОFFNews 15 септември 2016 в 13:50 11418 6

Снимка Станислав Христов/НСА Прес

Руските хакери Fancy Bears' продължават с разкритията относно разрешенията за използване на забранени медикаменти, издадени на голям брой американски и други спортисти от Световната антидопингова агенция (WADA). Сред имената, получили позволение да приемат стимуланти, са сестрите Серена и Винъс Уилямс, гимнастичката и олимпийска медалистка Симон Байлс, на която ѝ е било назначено лечение от българската лекарка Мариела Сиракова.

Днес заедно с втора порция документи от WADA се появи още едно българско име - борецът Тервел Длъгнев, който се състезава в свободен стил за САЩ на игрите в Рио. Длъгнев на три пъти е получавал разрешение за използване на забранения преднизон, включително и по време на олимпиадата. 

От OFFNews се свързахме за експертно мнение с проф. д-р Диана Димитрова, председател на Българското научното дружество по спортна медицина и кинезитерапия, национален консултант по спортна медицина и ръководител на катедра „Спортна медицина“ към Националната спортна академия „Васил Левски“.

Д-р Димитрова, какво е мнението Ви като специалист? В случая става въпрос за около 10 вещества, голяма част кортикостероиди. Колко честа е употребата на такива вещества при лечение и рехабилитация?

В практиката, изобщо в медицинската практика, те се употребяват често за лечението на различни заболявания. Доколкото тук става въпрос за спорта, стероидните препарати, кортикостероидните препарати се използват за лечение на възпалителен състояния, които протичат с болка, оток, възпаление. но тежки. Има други други нестероидни аналози, които не са включени в допинг листата , така че когато се налага лечение на травма, може да се използват нестероидните противовъзпалителни средства. Това е едната страна. Всъщност стероидите са включени в допинг листата не заради техния противовъзпалителен процес, а защото имат странични действия и действат като стимуланти – предизвикват еуфория, свръхвъзбудено състояние, заради което се използват от спортистите. Всъщност те се употребяват като стимулиращи средства, поради това са включени в допинг листата. В случая двете спортистки (сестрите Уилямс - бел. ред.) твърдят, че са ги използвали с терапевтични цели чрез така нареченото разрешение за терапевтична употреба. Това е една злоупотреба с правилата. WADA им е давала разрешение за терапевтична употреба и по този начин е заобикаляла правилата.

Има и вещества, които звучат странно за човек, който не е специалист, като амфетамин. Какъв е ефектът, който се получава?

Те също имат също имат стимулиращо действие като остър допинг. Действат бързо, пада напрежението, пада страхът, предстартовата треска, психичните ограничения на спортистите. Поради тази причина са включени в допинг листата и се използват. Специално са психостимулантите от рода на амфетамините не би трябвало да се дава разрешение за терапевтична употреба. Няма медицинска причина поради която да се даде на спортист разрешение.

Не намирате никаква друга причина, освен злоупотреба?

Да.

При ползването на тези вещества, ако няма разрешение, възможно ли е те да се укрият по някакъв начин. Какъв е периодът за изчистване от организма?

Какво значи да се укрият? Разбира се, те като анаболните стероиди с течение на времето се елиминират от организма. Но всъщност причината, поради която те ги използват, налага тяхната употребата в кратки срокове – преди състезание, мач, среща и т.н.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  9918

  6

  Пешо

  06.10 2016 в 00:27

  Отлево или отдесно ги е заобикаляла ?

  10538

  5

  Black Hex

  15.09 2016 в 18:34

  Може, всеки сам избира как да се чувства. Въпрос на гледна точка и светоусещане. При всеки е различно, но ако лично ти се чувстваш прецакан, то не е защото си слявянин. В смисъл няма права връзка и не всеки прецакан е славянин и не всички славяни са прецакани.

  11751

  4

  Big Smile

  15.09 2016 в 18:16

  Горките славяни - винаги сме прецакани и някой друг ни е виновен...
  Viva Djerdjinsky!

  10538

  3

  Black Hex

  15.09 2016 в 17:34

  В документите, които руските хакери Fancy bear публикуваха на сайта си, показва, че американската гимнастичка Симон Байлс е получила разрешение да използва принципно забранения психостимулант метилфенидат, то е било дадено от лекар на име Мариела Сиракова.
  От документите, разкрити от руските хакери се вижда, че Симона Бейл е дала положителна допинг проба за психостимуланта метилфенидат през 2016 г. Въпреки това е избегнала дисквалификацията. На нея й е било разрешено да използва също амфетамин и декстроамфетамин през 2012, 2013 и 2014 г. На олимпиадата в Рио тя спечели четири златни медала.

  10538

  2

  Black Hex

  15.09 2016 в 17:31

  На проведеното заседание в началото на ноември 2009г в Париж са приети нови методики за работа и координиране на дейността през 2010 година. Засилва се контролът относно представяне на фалшиви документи за мними болести с цел подобряване на физическото състояние на спортиста. Комитетът изцяло работи по стандартите на международната антидопингова агенция WADA.

  10538

  1

  Black Hex

  15.09 2016 в 17:30

  25 ноември 2009г.
  Лекарят на националния отбор по художествена гимнастика д-р Мариела Сиракова стана член на медицинския комитет TUE към ФИГ /Световната федерация по гимнастика/. Комитетът се състои от пет члена - лекари, специалисти в сферата на спортната медицина, травматология и ортопедия, вътрешни болести. Разглежда всички постъпили молби за разрешаване на използването на забранени субстанции от спортисти по изключение при наличието на доказани заболявания, които изискват тяхната употреба.
   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews