Quantcast

КЗК отмени решението за спиране на ремонта на Зимния дворец

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2014 в 14:00 3998 2

Зимният дворец

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението, с което беше спряна поръчката за ремонта на Зимния дворец.

Служебният министър на спорта Евгения Раданова уволни ръководството на "Академика 2011", дружество, подчинено на спортното министерство. Поръчката беше спряна с решение на новия съвет на дружеството от септември с мотивите, че няма направени предварителни проучвания за пазарните аналози на такъв ремонт. Като аргумент се посочва още и това, че прогнозната стойност на поръчката умишлено е завишена, за да бъдат подадени съответно по-скъпи оферти и съответно така да бъдат източени повече държавни пари.

Според КЗК няма нарушения в процедурата и няма основания тя да бъде спряна. Едната причина е, че в Закона за обществените поръчки няма изискване за предварително проучване и анализи. Според Комисията мотивът за необосновано завишена прогнозна стойност е необоснован, защото „всяка една оферта се определя индивидуално от ссъответния участник съобразно неговата икономическа политика и професионална преценка“, а всеки участник се опитва да предложи съответно най-ниската оферта.

Според Комисията аргументът за това, че планираните средства от 35 млн. лв. , отпуснати от правителството на Пламен Орешарски, били по-малко от поръчката също не е обоснован, защото в обявлението и документацията за участие е отбелязано, че „максималният разполагаем финансов ресурс на възложителя за дейностите, предмет на настоящата поръчка, е 40 833 333 лева без ДДС”.

В този смисъл дори за възложителя действително да са налице затруднения по отношение на осигуряването на средства за реализация на проекта, то същият е бил длъжен да предвиди това още при откриването на процедурата и съответно при определянето на максималната стойност на поръчката, заключават от КЗК.

Поръчката беше спечелена от "София спорт", което е съставено от "Главболгарстрой" и проектантското бюро "Фор райс" ООД. Дружеството даде най-висока ценова оценка за ремонта - 40 744 982.70 лв., но спечели най-много точки за техническото си предложение. Прогнозната стойност на организатора - държавната фирма "Академика 2011" АД беше 40 833 333 млн. лв.

Министерството на младежта и спорта ще обжалва решението на КЗК, защото вярва в справедливостта на българския съд, коментираха от пресцентъра му. Ако обаче делото бъде загубено, това може би ще доведе до несъстоятелност на дружеството, прогнозираха от ведомството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2014 в 14:28

Докато не измислят вариант да ремонтират по етапно двете пързалки на зимният дворец да не пипат нищо .Не можете ли да разберете че там тренират много деца .Стига вече толкова ли свършиха местата от където могат да откраднат.

18.11 2014 в 14:21

Напълно очаквано.
Дойде ли ГЕРБ на Власт и ГБС бележи невиждани финансови и икономически резултати.После,да се питаме кой,как и защо!Безобразие.Симо Пешов е далеч по-важен от интересите на социума.Ама то,през Правителството ББ 1,ГБС не беше ли тайнствено преразпрледелено към....ГЕРБ!?