КЗК отмени решението за спиране на ремонта на Зимния дворец

OFFNews 18 ноември 2014 в 14:00 4707 2

Зимният дворец

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението, с което беше спряна поръчката за ремонта на Зимния дворец.

Служебният министър на спорта Евгения Раданова уволни ръководството на "Академика 2011", дружество, подчинено на спортното министерство. Поръчката беше спряна с решение на новия съвет на дружеството от септември с мотивите, че няма направени предварителни проучвания за пазарните аналози на такъв ремонт. Като аргумент се посочва още и това, че прогнозната стойност на поръчката умишлено е завишена, за да бъдат подадени съответно по-скъпи оферти и съответно така да бъдат източени повече държавни пари.

Според КЗК няма нарушения в процедурата и няма основания тя да бъде спряна. Едната причина е, че в Закона за обществените поръчки няма изискване за предварително проучване и анализи. Според Комисията мотивът за необосновано завишена прогнозна стойност е необоснован, защото „всяка една оферта се определя индивидуално от ссъответния участник съобразно неговата икономическа политика и професионална преценка“, а всеки участник се опитва да предложи съответно най-ниската оферта.

Според Комисията аргументът за това, че планираните средства от 35 млн. лв. , отпуснати от правителството на Пламен Орешарски, били по-малко от поръчката също не е обоснован, защото в обявлението и документацията за участие е отбелязано, че „максималният разполагаем финансов ресурс на възложителя за дейностите, предмет на настоящата поръчка, е 40 833 333 лева без ДДС”.

В този смисъл дори за възложителя действително да са налице затруднения по отношение на осигуряването на средства за реализация на проекта, то същият е бил длъжен да предвиди това още при откриването на процедурата и съответно при определянето на максималната стойност на поръчката, заключават от КЗК.

Поръчката беше спечелена от "София спорт", което е съставено от "Главболгарстрой" и проектантското бюро "Фор райс" ООД. Дружеството даде най-висока ценова оценка за ремонта - 40 744 982.70 лв., но спечели най-много точки за техническото си предложение. Прогнозната стойност на организатора - държавната фирма "Академика 2011" АД беше 40 833 333 млн. лв.

Министерството на младежта и спорта ще обжалва решението на КЗК, защото вярва в справедливостта на българския съд, коментираха от пресцентъра му. Ако обаче делото бъде загубено, това може би ще доведе до несъстоятелност на дружеството, прогнозираха от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!