Сеп Блатер подаде оставка

OFFNews 02 юни 2015 в 21:35 6197 4

Сеп Блатер прецени, че времето начело на ФИФА е изтекло; Снимка: fourfourtwo.com

Сеп Блатер се оттегли от президентското "кресло" на ФИФА.

79-годишният швейцарец, който управлява Световната футболна централа от цели 17 години, даде специална пресконференция, за да оповести новината.

Новият президент на международната футболна организация ще бъде избран с вот между декември 2015 и март 2016.

Една от главните причини за оттеглянето е разразилият се корупционен скандал преди по-малко от седмица, който предизвика сериозни трусове във футболните среди по целия свят.

Въпреки този факт на изборите на 29 май на конгреса на ФИФА в Цюрих, Швейцария, Сеп Блатер бе преизбран за президент за пети пореден път, побеждавайки на балотаж Али Бин Ал Хюсеин. Кандидатът, принц на Йордания, се оттегли от вота преди второто гласуване.

"Не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят – феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола. ФИФА се нуждае от тотална промяна", заяви президентът на организацията Сеп Блатер днес.

"В последните дни мислих дълбоко върху моето президентство и 40-те години, в които моят живот бе неизменно свързан с ФИФА и великия спорт футбол. Ценя ФИФА повече от всичко и искам да направя само това, което е най-добро за организацията и за футбола. Чувствах се задължен да се кандидатирам за преизбиране, тъй като вярвах, че това е най-доброто за ФИФА. Изборите приключиха, но предизвикателствата пред ФИФА не са. ФИФА се нуждае от тотална промяна", каза още швейцарецът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови