Кралев обяви проект за строеж в Борисовата, Петър Диков: Няма да стане

OFFNews 29 септември 2015 в 16:49 9173 10

Снимка Министерство на младежта и спорта

На мястото на стадион Юнак се предвижда строеж на тенис комплекс.

Министерството на спорта има готов проект за изграждането на чисто нов тенис център на мястото на стадион "Юнак" в София. Това съобщи министър Красен Кралев по време на ежегодната конференция "Инвестиции, строителство и управление на спортни съоръжения". 

Стадион "Юнак" е част от Борисовата градина. Според проекта на "Ковачев архитекти", с който дружеството спечели конкурса и ще прави Подробният устройствен план на парка стадион "Юнак" става зелен амфитеатър за срещи и дискусии. Столична община още не е обявила задание за бъдещия ПУП на Борисовата, общественото му обсъждане и приемане се очаква да отнеме години. 

Мястото на конната база не е в Борисовата градина и поетапно тя ще бъде преместена, стана ясно от концепцията на "Ковачев архитекти", зад който застанаха всички политически сили в Столичния общински съвет (СОС). Той бе определен като най-зеленият проект, който не предвижда строителство в Борисова. 

Според думите на министъра обаче новият тенис център ще е на три нива, с четири покрити и четири открити корта и подвижен покрив. Капацитетът му е за 4000 седящи места, 1400 от които във ВИП зоната. 

„Няма да стане“, коментира пред OFFNews главният архитект на София Петър Диков по повод проекта на Кралев.

Стадион „Юнак“ е част от парковата площ на Борисовата градина, няма как да има строителство в нея, допълни Диков.

Освен това Столичната община има намерение чрез ПУП, който ще бъде изготвен, да си върне 18 дка земя, която е актувана като държавна по времето на Лучано, каза още той.

От пресцентъра на ММС отговориха, че земята, на която е построен стадиона е собственост на министерството. „Ако от общината са приели някакъв устройствен план, е трябвало да дойдат първо при нас“, коментираха от спортното министерство.

Кралев обясни още, че министерството има планове и за мащабна реконструкция на конна база "Хан Аспарух". 

Плановете на спортното министерство предвиждат и за изграждането на модерен център в Пампорово, на 1400 м надморска височина, който е замислен да допълни уникалната база в "Белмекен" на 1800 м.

Всички тези проекти ще бъдат реализирани от ММС чрез публично-частно партньорство.

"Над 70 млн. лв. са осигурени за инвестиции в големи инфраструктурни проекти през 2014 и 2015 г.", заяви Кралев на конференцията.

Той посочи, че инвестирането в спортната база има не само социално, но и икономическо, и културно значение.

"Знаете, че тези съоръжения се превръщат и в прекрасни сцени, на които се изявяват звезди от световен ранг. Спортната инфраструктура е свързана с регионалното развитие, приобщаването на частни инвеститори, както и с възможността страната ни да домакинства престижни спортни форуми", каза той.

"Правилният подход и стратегия при планирането и изпълнението на обектите има директно отношение към безпроблемното им функциониране в бъдеще", подчерта министърът.

Той даде пример с програмата за развитие на селските райони, където често отпусканите средства не се изразходват по най-ефективния начин.

"Направиха се съоръжения в Белоградчик, Ново село, Ружинци, Дреновец, Павликени, Земен… Но с някои малки изключения аз лично се съмнявам от необходимостта им точно в тези населени места", категоричен бе Кралев.

Министърът даде за пример села с по 300-400 души, които по думите му имат по-хубави терени от футболните отбори в "А" група.

"Спортно съоръжение като "Цар Самуил" в Петрич е развалина, а сградният фонд е превърнат в болница за рехабилитация. Навремето заради уникалния климат в Петрич там се подготвяха националните ни отбори, а сега се налага да плащат за лагери в Гърция и Турция", допълни той.

"Междувременно в Боровец точно по програмата за развитие на селските райони би могло да се изгради трасе за биатлон, от което федерацията има нужда. Вече направихме постъпки в тази насока и вярвам, че такова ще бъде направено", допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews