Джокович в опит да успокои напрежението след сексисткия скандал

ОFFNews 23 март 2016 в 12:12 5122 7

Световният №1 в мъжкия тенис Новак Джокович се опита да успокои напрежението, което предизвика с изказването си, че тенисистите заслужават по-голямо възнаграждение от тенисистките. Сърбинът заяви, че не е искал да предизвиква полемика.

11-кратният шампион от турнири от Големия шлем публикува изявление, в което казва, че е взел отношение по въпроса, защото спортът има нужда от "по-честно и по-добро разпределение на фондовете като цяло". Той допълва, че е дълбоко загрижен за бъдещето на тениса и че не се е изразил по най-добрия начин. Джокович се извинява на всеки, който е възприел коментара му "по неправилен начин".

Първото изказване на Джокович бе критикувано от негови колеги в световния тенис елит, като Серина Уилямс (№1 в женската ранглиста) и Анди Мъри. Уилямс отбеляза, че се чуди какво би казал Джокович на дъщеря си, ако имаше такава, по този въпрос.

"Ако имах две деца, никога не бих казала на сина или дъщеря си, че единият от тях заслужава повече заради пола си", отбеляза американката.

В същото време, Анди Мъри припомни, че на миналогодишния US Open билетите за мачовете на Серина са били разпродадени много по-бързо от билетите за мъжките двубои.

"Както вие всички знаете, аз съм дълбоко загрижен за бъдещето на играта и за всички играчи. Тенисът ми е помогнал толкова много в живота ми. Бидейки там, където съм днес, чувствам нуждата да говоря за по-честното и по-доброто разпределение на фондовете като цяло - и за мъжете, и за жените. Ние всички трябва да се борим за това, което заслужаваме. Това никога не може да бъде битка между половете, а за начина, по който всички играчи са възнаградени за тяхната игра и усилия.

Тенисът е спортът, който обичам и който ми дава възможността да помагам на други, които трябва да извървят дългия път, за да постигнат мечтите си. Това беше моята гледна точка и бих искал да се извиня на всички, които са възприели казаното от мен по неправилен начин", пише Джокович.

Призивът на Джокович мъжете да получават повече от жените в тениса бе провокиран от изказване на Реймънд Мур. Изпълнителният директор на турнира в Индиън Уелс подаде оставка след сексистко изказване, направено на 20 март, преди женския финал на турнира.

Той заяви:

"Когато се върна отново в следващия си живот, искам да бъда някой от WTA (световната женска тенис асоциация - бел. ред.), защото те се облагодетелстват заради популярността на мъжкия тенис. Те вземат никакви решения, щастливци. Те са много, много големи щастливци.

Ако бях тенисистка, бих падал на колене всяка вечер, за да благодаря на Бог, че са се родили Роджър Федерер и Рафа Надал, защото те държат този спорт. Наистина."

Мур не спря дотук, а продължи, описвайки някои от жените в тениса (Южени Бушар и Гарбине Мугуруса) просто като "физически привлекателни".

По-късно Мур се извини, казвайки, че коментарите му са били проява на "изключително лош вкус" и че съжалява за тях. Но щетите вече бяха факт и членове на тенис общността изразиха публично възмущението си.

На 22 март от ръководството на турнира обявиха, че Реймънд Мур се оттегля от поста изпълнителен директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови