И Джокович се замеси в дискриминационен скандал

OFFNews 21 март 2016 в 17:23 5311 4

Световният номер едно в тениса Новак Джокович смята, че мъжете тенисисти заслужават по-високо заплащане от жените в спорта. 

Според 28-годишния сърбин жените са се преборили за сегашното си заплащане и го заслужават, но наградните фондове трябва да се разпределят на базата на гледаемост и продажба на билети. 

В момента на смесени турнири като тези от Големия шлем (Открито първенство на Австралия, Открито първенство на Франция, Открито първенство на САЩ и Уимбълдън), както и на комбинираните от сериите Мастърс, състезателите получават еднакви наградни суми.  

Джокович признава, че ситуацията е деликатна, като допълва, че, за разлика от мъжете, на тенисистките им се налага да се преборят и с хормони. Според звездата атлетките "правят жертви с определени периоди, с времето за семейството и с решенията, които трябва да направят за собственото си тяло, за да играят тенис".  

Сърбинът се разграничи от изказванията на 69-годишния главен изпълнителен директор на турнира Индиън Уелс Реймънд Мур, който миналата седмица заяви: "Ако бях тенисистка, щях да заставам на колене всяка вечер и да благодаря на Бог, че Роджър Федерер и Рафа Надал са родени, защото те носят спорта. Наистина".

Серина Уилямс също остро разкритикува изказването на Мур, като го определи за обидно и много грешно.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!