Проверка на Агенцията по метрология установи: Колонката на ОМВ е изправна

Владимир Йончев Последна промяна на 15 септември 2014 в 18:27 39182 53

ОМВ изпрати официалния си отговор по повод вчерашния случай на бензиностанция на веригата в София, при който клиентката Боряна Хрисимова отказа да си тръгне докато не бъде направена техническа проверка за изправността на колонката за зареждане на газ.

Такава проверка е направена още вчера от Държавната агенция за Метрологичен и Технически надзор. Тя установява, че колонката е изправна. Манипулация на на колонките на OMV бензиностанциите е невъзможна, се казва още в отговора на веригата.

Препечатваме го изцяло:

Във връзка с неоснователно оплакване от клиент, на 14 септември 2014 г. беше извършена проверка от Държавната агенция за Метрологичен и Технически надзор на газова колонка на обект на OMV на бул. Бъкстон в София. Проверката установи по безспорен начин, че газовата колонка отговаря на метрологичните изисквания, съгласно Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол ПМС № 239/24.10.2003 г.

OMV България категорично заявява, доказано от направената проверка, че колонката е технически изправна, няма неточност в количествата и съответно няма разминаване с БДС стандарта. Манипулация на колонките на ОМV бензиностанциите е невъзможна.

OMV България предлага на своите клиенти висококачествени продукти и услуги. Всички горива предлагани на обектите на компанията са в съответствие с Европейските регулации и се следят, анализират и одобряват от акредитирана компания, която постоянно контролира качеството и количеството на горивата.

Всички бензиностанции OMV в страната, са проверени и сертифицирани от Държавната агенция за Метрологичен и Технически надзор и са в съответствие с всички законови регулации.

Ето протоколът на Държавната агенция за Метрологичен и Технически надзор:

Казусът възникна вчера по обяд. На бензиностанцията на ОМВ в Бъкстон колата на Боряна Хрисимова беше заредена с 46 литра газ. Автомобилът е "Рено меган" с фабрична газова уредба. В спецификацията й пише, че бутилката събира 42 литра.

OFFNews ще продължи да следи случая, за да разберем откъде идва разминаването.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2014 в 14:24

Бензиностанции Еко и подлата им рекламна кампания.

18.09 2014 в 18:34

Няма абсолютно никаква шашма - който е учил хидро и газо динамика ще ви отговори! 1. Най-вероятно помпата на колонката е с макс. допустимото налягане и е в състояние на компресира и евентуална газова(не течна) фаза.2.много е вероятно поплаковата система на бутилката да не е точно настоена на прекъсва газа при количество 80% от обема й. Много пъти съм виждал шофьори при зареждане клатят колата (и поплавъка с това) с цел да заредят малко повече. 3.Много е важно каква е била температурата на въздуха в момента.Всички препоръчват газ да се зарежада сутрин до 10ч.заради това.

18.09 2014 в 12:34

Ясно е, че има някаква шашма - не знам къде е и кой е виновен, но на мен лично ми се е случвало на Газпром до Млечната борса. Бутилката и от 3 години пълня на Лукойил за 27-28 литра, а там газпром ми напълниха 35 литра, ха сега кажете къде е проблема. ЕКО/Лукойл - 27-28 л. Газпром 35 л???
Мир Вам.

17.09 2014 в 21:08

Наистина е напълно възможно при по-високо налягане да се влезе повече газ в бутилката.
Обаче изявлението на ОМВ е мелко казано нагло - ок, приемаме, че колонката отчита точно, а проблемът идва от повишеното налягане. Ами дайте някакво сносно обяснение, а не само "колонката е изправна, метрологията потвърди". Разбира се, че клиентите ще бъдат недоволни и че ще остане съмнение за нещо нередно.

17.09 2014 в 10:01

Разберете, че едни от главните фактори са налягането, при което се зарежда, температурата на складираната в танкерите LPG и атмосферните условия са също фактор, които влияят върху самата газова уредба. Не съм наясно, но сигурно и техническите прегледи на самите бутилки минава така, както е минала проверката на Държавната агенция за Метрологичен и Технически надзор. Помнете, изпарена газ има и в газовата бутилка, която отивате да зареждате. Можете да се движите и на газови изпарения. Българинът обича да гледа другите, време е и себе си да погледнем.

17.09 2014 в 08:41

@Калоян Станчев - то побърка ли се? Искаш да кажеш, че колата като ти я пишат 1600 кубика и тя винаги е 1700 или 1800, защото производителя е написал така... Като си купиш една бутилка мляко от магазина да не би да ти дават 1,2 литра? Мисли малко с тази глава, моля! Освен ако не я имаш като поставка за шапка. Допуските на такива съдове обикновено не надвишават 0,5% от вместимостта, в редки случаи достигат до 1%, но 10% е пълен абсурд. Явно не и за България. А на тези, които ми твърдят, че зимата събирала повече - да събира, но количеството е незначително. Защото когато се зареди ГАЗ тя се втечнява в бутилката от високото налягане. Затова и по газ станциите препоръчват бутилката да не се пълни на 100% през лятото заради повишените температури и опасност от пробив (да гръмне) на бутилката. И оттам идва усещането, че зимата събира повече, лятото по-малко, което всъщност не е вярно.

17.09 2014 в 08:33

Ако беше ми се случило на мен, аз щях да потърся КЗП за да върна въпросният автомобил на компанията заради тази нагла лъжа. И да си искам парите обратно по съдебен път. После автомобилната компания да се оправя с мерки и теглилки, да се оправя с OMV. От една страна - имаш документ, че бутилката ти е 42 литра, от друга страна - документ, че е събрала 4% повече, което е пъти над допуска. Някой в момента лъже и то най-нагло. Мисля, че това е случай за прокуратурата.

16.09 2014 в 20:15

Не знам "колко ти е бОтилката", но съм сигОрен, че толкова неграмотен човек като теб, няма как да знае, че количеството, което може да събере ВИНАГИ е ПОВЕЧЕ от това, което производителя е заявил в спецификацията. Освен това съм 1 000 000 % сигурен, че не си поддържаш газовата уредба и всякакви клапани и защити са заминали и колата ти е една подвижна бомба, Т.Е. ти самия не си изряден. А и никой нормален човек, не си изразходва горивото "до долО", ама андрешковците, няма как да ги знаете тези неща.

16.09 2014 в 19:29

Абе,само да кажа на компетентните които се опитва да изкарат бутилката,завода производител,поддръжката и износването виновни.
Спрете да пишете глупости.Ако нямаше далавери,Ваньо Танов нямаше да казва че започват проверки на бензиностанциите,защото купените и продадени количества горива не отговарят на подадената информация.
И ще е добре да прочетете какво е написал Александър Лачев,да разберете как се правят далаверите.

16.09 2014 в 18:46

аз наливам на лукойл и досега не съм имал проблем! то и горивото на OMV май е от лукойл, само му слагат добавки!