Проверката на Рено: Бутилката е 52 литра, но при 42 л зареждането би трябвало да спре

Деян Спасов Последна промяна на 19 септември 2014 в 20:34 22125 35

Официалният сервиз на Рено направи проверка по казуса с газовата бутилка на Боряна Хрисимова, която в неделя зареди 46 литра газ на бензиностанция на ОМВ, въпреки че в спецификацията й пише, че бутилката събира 42 литра.

Пълният обем на бутилката е 52 литра, установи представителят на Рено в автокъща "Еспас Ауто" Виктор Младенов. В спецификацията е указано, че работният й обем е 42 литра. Т.е. поплавъкът на бутилката би трябвало да блокира пълненето при достигането на 42 литра газ от съображения за безопасност. Това очевидно не се е случило.

Представителят на Рено посъветва Боряна Хрисимова да провери изправността на газовата уредба в специализиран сервиз.

Към момента неизправност в газовата бутилка е най-вероятната хипотеза за куриозния случай на бензиностанцията на ОМВ в неделя.

Според Виктор Младенов има още една възможна хипотеза - налягането на газта в колонката да е било различно от зададените от Рено параметри, в които сработва поплавъкът.

Младенов предложи на Боряна Хрисимова експеримент - да изхаби докрай газта и да след това в друга бензиностанция на друга верига да зареди максималното възможно количество.

Ако "влязат" повече от 42 литра газ, значи проблемът е в бутилката, каза представителят на Рено.

Горещият казус "колко събира една газова бутилка" възникна в неделя. На бензиностанцията на ОМВ на Околовръстното шосе и бул. "Бъкстон" в автомобила на Боряна Хрисимова "Рено Меган" бяха заредени 46 литра газ, въпреки стикера на колата, който указва, че фабричната газова уредба на Рено е за 42 литра.

Боряна Хрисимова отказа да си тръгне, докато не дойде проверка, която да установи изправността на колонката.

Проверката на Държавната агенция за Метрологичен и Технически надзор беше направена същия ден, около 5 часа след възникването на проблема.

Според протокола на агенцията по метрология, предоставен ни от ОМВ, колонката е била в изправност.

Боряна Хрисимова реши да провери и в "Рено".

OFFNews ще продължи да следи случая докато не се изяснят всички възможни хипотези.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2014 в 23:53

Стават грешки те са на локално ниво /някой управители го правят според мен/. Имах подобен проблем, резервоара ми с горивната система събира 75 литра бензин /70 л. резервоар/, при не светнала лампа заредих 72 литра. Разхода на колата е около 10-15 смесен разход когато ми светне лампата имам 50 км и още 50 км при което измерването спира да отчита и е на магия. По мой сметки трябвало е да имам над 10 литра в резервоара.Помислих че проблема е при мен и нещо се е прецакало, но на следващо зареждане на друга бензиностанция от същата верига всичко си беше наред според мен.

24.09 2014 в 23:29

Ivane, както казах, много си зле!
Започни от тук http://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80
Ако не разбираш, сърди се на учителите си, че са ти дали диплом.

23.09 2014 в 12:36

Покрай цялата сага и шум който вдигате нещо не виждам извиненията на госпожата към ОМВ, защото явно проблема е до голяма степен в нейния телевизор.

23.09 2014 в 08:28

до ivan19:51 22 сеп 201431. Ма много сте зле с физиката. Флуид е термин с който се обозначават веществата които нямат собствен обем и заемат обема на телата в които се намират - течности и газове. Газовете са свиваеми флуиди, течностите несвиваеми. Що не четете малко преди да започнете да пишете? Четете! Не е трудно,може и да схванете нещо. Пък като схванете ще Ви е срам за простотиите които сте написали. Много ще Ви е срам...

22.09 2014 в 19:51

@asdf

Като обема на флуида е толкова константен, защо бутилката трябва да има резервен обем? Че и цели 20%!

22.09 2014 в 19:47

@asdf Флуидите имат свойството да се разширяват и свиват. Обема на флуид се измерва при определена температура и налягане. Ако напълниш един балон с обем 10х10х10см на морското равнище с въздух, и го качиш на 10000 метра, той ще порасне значително.
Помпите работят на около 15 бара. Един килограм газ трудно ще вкараш в 1л обем, понеже 1 килограм пропан-бутан е близо два литра газ. Но тия два литра газ са при атмосферно налягане и определена температура. Не знам колко може да се свива втечнената газ в зависимост от налягането, но може. А помпата мери несвита газ, която се свива в определен обем бутилка.
Та аз знам какво е литър, също така знам, че в гумата ти при 2.5 бара налягане има малко повече литри въздух, отколкото при атмосферно налягане.

21.09 2014 в 04:07

Бе че стават шашми, стават. Редовно зареждам на една бензиностанция франчайзинг на Лукойл. И колата си гори нормално. Никога бутилката ми не е напълно празна, че да ме шокират. Обаче ни дадоха картонче за отстъпка на Газпром. Отивам първия път и тъпчат, докато излезе, че колата гори 13 л/100 км. Викам си: ще да е от помпата. Някои помпи са различни и бутилката поема повече газ. Обаче отивам още 2-3 пъти там и положението същото. Реших, че проблема е с колата. Но за всеки случай смених бензиностанцията. И какво се оказа? Оказа се, че разхода си е нормален около 10/100 км. Май някои вкарват въздух, вместо газ.

20.09 2014 в 12:57

За справка на майна: С увеличаване на температурата, обемът на течна фаза нараства - 12 пъти повече от този на водата (изисква се свободен, незапълнен обем в резервоара при съхранение)

20.09 2014 в 12:51

Не е случайно това, че битовите бутилки, които нямат защитен клапан се пълнят не на литри а на килограми (в законните и пригодени за това газостанции). Именно заради това се прави. По този начин се избягва пълненето на целия обем на бутилката. Битовите бутилки се пълнят, докато общото им тегло стане равно на максимулно допустимото. Ако имаха защитен клапан, тогава щяха да се пълнят, докато спре да поема, независимо от остатъчното количество вътре в бутилката. Точно както се прави при колите :)

20.09 2014 в 10:57

В болшинството европейски държави бензиностанциите разполагат с един прост, но ефикасен контрол. Всички те притежават вид сертифициран измерителни съдове. Ако се съмняваш, искаш да ти напълнят един от тези контролни съдове и това е. Така се случва с бензин и дизел. Газ е по- сложно гориво. Като цяло, няма защо да ви крадат на дребно, по други начини крадат далеч по-едро. Със самите цени, с необложен внос и т.н.