Платихме 10 хил. лв. за "изчезването" на Сертов

Юлиан Христов 17 февруари 2015 в 07:01 6597 3

Платихме 10 хил. лв. за

Издирването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов струвало на МВР, респективно на данъкоплатците, приблизително 10 хил. лв. 

От Вътрешното министерство изготвиха справка в отговор на запитване на OFFNews какви разходи са направени по операциите по издирването му. 

Сметката показва, че за това са платени 9.736 лв. 

Най-голямо перо в разходите е за хеликоптера на Гранична полиция, който беше вдигнат на 11 декември. От МВР изчисляват, че един летателен час на AW139 излиза средно 1200 долара на час. По курса на долара по това време, който е 1.6 лв., излиза цена от 1.920 лв. за час. В тази цена обаче не се включват разходите за гориво. Отделно за полета са изразходвани 310 кг. авиационно гориво на стойност 5117.70 лв., а в графата "общи разходи" са записани 2521.7 лв.

В хода на издирването е проведена среща на зам. главния секретар на МВР Георги Костов и шефа на Криминална полиция Константин Титянов. Двамата пътували на 16 декември до Солун със служебен автомобил "Шкода Супърб". За пропътувани 655 км., при разходна норма 8.9 л. гориво на 100 км. и цена за гориво 2.23 лв. за литър са похарчени 129 лв. 

За командировъчни на Титянов и шофьора на автомобила са платени по 23.96 лв. на човек.

Бившият шеф на ДАНС беше обявен за общодържавно издирване на 6 декември 2014 година. Близо две седмици по-късно стана ясно, че МВР е открило Сертов, но никой не се свързал с него, защото нямало причина той да бъде задържан, въпреки че той беше обявен за издирване и от Интерпол

В средата на януари заместник главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че няма практика да се изисква възстановяване на разходите по издирване на изчезнали лица, а МВР би ангажирало същите сили и средства за всеки издирван български гражданин.

Издирването на бившия шеф на ДАНС беше прекратено на 12 януари, след като той се прибра в България около 01:30 часа през ГКПП-Кулата. Той влезе в страната заедно със съпругата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!