Платихме 10 хил. лв. за "изчезването" на Сертов

Последна промяна на 17 февруари 2015 в 07:01 5491 3

Платихме 10 хил. лв. за

Издирването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов струвало на МВР, респективно на данъкоплатците, приблизително 10 хил. лв. 

От Вътрешното министерство изготвиха справка в отговор на запитване на OFFNews какви разходи са направени по операциите по издирването му. 

Сметката показва, че за това са платени 9.736 лв. 

Най-голямо перо в разходите е за хеликоптера на Гранична полиция, който беше вдигнат на 11 декември. От МВР изчисляват, че един летателен час на AW139 излиза средно 1200 долара на час. По курса на долара по това време, който е 1.6 лв., излиза цена от 1.920 лв. за час. В тази цена обаче не се включват разходите за гориво. Отделно за полета са изразходвани 310 кг. авиационно гориво на стойност 5117.70 лв., а в графата "общи разходи" са записани 2521.7 лв.

В хода на издирването е проведена среща на зам. главния секретар на МВР Георги Костов и шефа на Криминална полиция Константин Титянов. Двамата пътували на 16 декември до Солун със служебен автомобил "Шкода Супърб". За пропътувани 655 км., при разходна норма 8.9 л. гориво на 100 км. и цена за гориво 2.23 лв. за литър са похарчени 129 лв. 

За командировъчни на Титянов и шофьора на автомобила са платени по 23.96 лв. на човек.

Бившият шеф на ДАНС беше обявен за общодържавно издирване на 6 декември 2014 година. Близо две седмици по-късно стана ясно, че МВР е открило Сертов, но никой не се свързал с него, защото нямало причина той да бъде задържан, въпреки че той беше обявен за издирване и от Интерпол

В средата на януари заместник главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че няма практика да се изисква възстановяване на разходите по издирване на изчезнали лица, а МВР би ангажирало същите сили и средства за всеки издирван български гражданин.

Издирването на бившия шеф на ДАНС беше прекратено на 12 януари, след като той се прибра в България около 01:30 часа през ГКПП-Кулата. Той влезе в страната заедно със съпругата си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 13:53

Има ли връзка между тайнственото мотане на Сертов из Солун, Атина и македоно-гръцката граница и избухналия шпионско-политически скандал в Скопие с опит за сваляне на македонското дясно правителството от македонските бивши комунисти с помощта на гръцките служби?! Да не забравяме, че СИРИЗА е "бивша" комунистическа партия от крайната левица! Както и че в България до 1990 се отглеждаха номенклатурно много голям брой гръцки комунистически полит-емигранти, които сега са както български, така и гръцки граждани, а някои и в най-висшето управление на Гърция. Освен това всиките бивши гръцки комунистически полит-емигранти не се отказаха от номеклатурните им луксозни жилища и имоти, "продадени" им на безценица от БКП и сега са крупни наемодатели в София! Освен това и са едни от икономическите проводници (учили са в Б-ия и знаят перфектно български и условията и олигархита в Б-ия) на гръцката поробваща икономическа експанзия в Б-ия (с откраднатите евро-субсидии), чиято цел беше първо ликвидиране на конкуриращи производства и второ превръщане на българите в нископлатен и безправен работен добитък!!!

17.02 2015 в 10:56

Върна се през януари 2015г, а не през декември, както сте написали.

17.02 2015 в 09:56

Путин е виновен !