Нищо неподозиращи хора стават длъжници чрез измамна схема

OFFNews 09 февруари 2017 в 10:40 36279 10

Нищо неподозиращи хора стават длъжници чрез измамна схема

Нищо неподозиращи хора стават длъжници по схема с издаването на фалшив документ. Това показва разследване на bTV. 

Сметките на врачанката Цветанка Иванова са източени без тя да подозира и чрез запис на заповед е изкарана длъжник на лице от ромски квартал в София на име Спас Ковачев. Оказва се, че той е „кредитор“ на още лица с атрактивно имущество в столицата, документите, с които те стават длъжници са придвижени от един и същ адвокат - Симеон Миков и са стигнали до един и същ частен съдебен изпълнител (ЧСИ) – Иван Чолаков.

По тази схема сметката на Цветанка Иванова с 35 000 лв. е източена. Всичките пари, които изкарала след 10 години тежък труд в Израел, вече не са нейни. Поне привидно, напълно законно. Лист, наречен „Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от квартал „Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът, в лицето на съдия Емил Кръстев, узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Цялата схема е завършена с пълномощно и договор за правна помощ от адвокат Миков. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Оказва се, че съдиите не са длъжни да проверяват истинността на документа, а от своя страна длъжникът трябва да докаже, че всъщност е станал жертва на измама.

Пред bTV т.нар. "кредитор" Спас  отрича да познава жената Цветанка и да ѝ е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път. Той обаче отказва да бъде сниман от тв камерата. Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител (ЧСИ) Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

Оказва се, че този случай не е единственият. След излъчване на репортажа други длъжници са съобщили, че са станали жертва на същата измама от същите хора. Нора Константинова разказва, че свекърва ѝ и сестрата на мъжа ѝ са изкарани длъжници на Спас Ковачев за близо 60 хил. лв. 

Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на същия този адвокат Миков с близо 8000 лв. „Госпожица Виктория Микова ме е осъдила, че ѝ дължа 5000 лева наем на апартамента. Плюс възнаграждения, лихви сумата станала 7800 лв. Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала“, каза Константинова. 

ЧСИ Иван Чолаков обяснява, че работи от няколко години с адвокат Миков, но не той го е избрал, защото не частните съдебни изпълнители избират клиентите си, а обратното. Той потвърди за един случай, при който съдът е потвърдил, че адвокатът му е подал документ с невярно съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

10

Alicante

18.02 2017 в 02:00

На площада - бесило! И целия град да гледа за назидание

13350

9

torbalancho

09.02 2017 в 19:42

мафия!! държавна мафия!!!!

42249

8

Denis Rizanov

09.02 2017 в 15:21

Сам си споменал сърцевината на проблема, но бягаш в страни от него. Не искам да те убеждавам в нищо, нямам това за цел. Некадърните журналисти са разровили един проблем и той съществува, без значение дали ще го признаеш или не. Погледни в последното видео отдолу, в края на новината, съвсем простичко е обяснено кога е прието това, от кого, как са искали да го променят, как са се активирали лобитата, как е отпаднала поправка и т.н. Описаха целия път на "финтажа", обърнаха внимание на това, че жертвите са подбирани внимателно. Акцентираха специално върху ролата на чси в такива случаи.
Проблем има. И тези го разкриват. Факт.
Погледни последното видео, мнението на юриста Димитър Ганев, 3:10мин.

12221

7

bls

09.02 2017 в 14:36

денис, това, че цитират битивиту на културата изобщо не ги извинява. А тия тутманици от бтв, че и нова барабар с тях имат правната култура на въпросния ромлянин в общи линии. Ама едни констатации с апломб, едни уж реторични въпроси, едни правни констатации. Да си наемат един отдел юристи, които да ги консултират като правят статии, които съдържат правен елемент. Тогава може и да спрат да наричат юрисконсултското възнаграждение "такса", може да спрат да наричат документното прстъпление - измама, може да спрат да наричат записа на заповед като ценна книга - "хартийка" и може да спрат да се учудват, че съдията в произовдство по издаване на заповед по 417 е длъжен да провери документите само от външна страна и не отговаря за тяхната достоверност стига да са налице всички изискуеми от закона реквизити. 5 юриста да си наемат ще са оправят - и без това труда ни е евтин - юристи под път и над път - дали са кадърни вече е друга работа.

12111

6

shotgun600

09.02 2017 в 12:05

Някой път ще се наиграят и ще попаднат на някой не толкова безобиден "длъжник", или такъв, който не го слуша главата и няма какво да губи, и ще има пребити хора, счупени крайници, заляти с киселина и т.н.

42249

5

Denis Rizanov

09.02 2017 в 11:33

bls, за повече инфо хвърли едно око на това. Офф-а при всичките си недостатъци тук само "преразказавт" предаването.

http://ow.ly/Uq5l308PKr8

15414

4

Hihi1981

09.02 2017 в 11:31

Аман от мошеници!!!

42249

3

Denis Rizanov

09.02 2017 в 11:28

чси-то чолаков заслужава един видеоразпит с лозарски ножици, тел, ютия, и квалифицирано медицинско лице да го държи постоянно в съзнание.

12221

2

bls

09.02 2017 в 11:02

Of-a много слаба статия. Питайте юристи като пишете такива неща: "Оказва се, че съдиите не са длъжни да проверяват истинността на документа, а от своя страна длъжникът трябва да докаже, че всъщност е станал жертва на измама." - ми не - не само не са длъжни, производството не им позволява да проверяват истинноста на този и още няколко изрично описани документа. Те се наричат извъсъдебно изпълнително основание и за тях се издава заповед за НЕЗАБАВНО изпълнение. ЧСИ не може да разпредели събрани суми, тъй като длъжникът има 14 дневен /или едномесечен - зависи/ срок да възрази срещу заповедта за незабавно изпълнение и да оспори изпълнителния лист. Ако преди това ЧСИ разпредели събрани суми носи имуществена и дисциплинарна отговорност и може да бъде лишен от права. Айте прочетете малко и дайте повече информация. Кога е връчена заповедта, минал ли е срокът за възражение и какво ли не.

15614

1

OTBPAT

09.02 2017 в 10:50

Поне един регистър на тия "неща" да направят...