6 млрд. лева са възстановили ЧСИ от създаването си до днес

OFFNews 04 декември 2015 в 15:38 3920 1

6 млрд. лева са възстановили ЧСИ от създаването си до днес на бизнеса, гражданите и държавата. Това отчетоха браншовиците, които отбелязват 10-тата годишнина от въвеждането на частното съдебно изпълнение у нас.  

560 млн. лева е сумата, която ЧСИ са внесли директно в бюджета на държавата. 

"Когато реформата стартира през 2005 г. малцина просветени експерти и политици бяха наясно, че всъщност държавата е тази, която има нужда от ЧСИ. Те не създадоха тази професия, за да дадат работа на "Х" на брой юристи. Частното съдебно изпълнение възникна в отговор на острия дефицит на справедливост в страната - стотици хиляди неизпълнени съдебни решения, силово събиране на дълг срещу огромни комисионни, както и повсеместното разбиране на гражданите и бизнеса, че правилата не важат за всички и могат да не се спазват", посочи председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев.

По думите му в началото по-видима е била ползата от ЧСИ за бизнеса, но все по-отчетлива става ролята на ЧСИ в събирането на дължимото към общини, държавни институции и граждани. За 10 години сумата, възстановена на граждани е 600 млн. лева.

През последните 5 години пък 100% е ръстът на делата в полза на държавата и на общините, посочват от КЧСИ. Днес те предлагат законодателни промени за въвеждане на електронни търгове на имоти на длъжници без участието на ЧСИ, контролирани от Министерство на правосъдието. В Народното събрание са внесени и предложения, които да намалят цената на изпълнението, както и за допълнителна защита на социално уязвимите длъжници.

"Преди 10 години ние показахме как една част от съдебната система може да се реформира. Въвеждането на ЧСИ бе обявено за най-добрата реформа и то от институции, които все още имат доста коментари към съдебната система като цяло. Факт е, че успяхме да се превърнем в ефективен регулатор на бизнес средата, в източник на приходи за държавния и общинските бюджети, в инструмент за решаване на проблемите с дължими средства към работници, граждани, семейства", коментира още Дичев.

"Достъпът до правосъдие трябва да се разбира и като достъп до изпълнение на съдебните решения. Развитието на съдебното изпълнение през последните години рязко ограничи силовото и незаконното изпълнение на дълговете", каза заместник -председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, който участва в отбелязването на годишнината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови