БНБ защити ПИБ за източването на 1 милион лева от сметките на "Кулинар"

Александра Маркарян 22 ноември 2013 в 13:28 10259 23

БНБ

Снимка БГНЕС, Архив

БНБ

БНБ защити Първа инвестиционна банка след проверка по случая с източването на близо 1 милион лева от сметки на фирма "Кулинар" в ПИБ и отказа да я задължи да възстанови сумата и лихвите.

Това става ясно от писмо на подуправителя на БНБ Димитър Костов до председателя на Съвета на директорите на "Кулинар" адв. Калоян Янков и изпълнителния директор на дружеството Ива Кирилова, изпратено на 3 октомври.

Общо 968 500 лева са източени от сметките на "Кулинар" в ПИБ през август 2011 г. Банката дава достъп до сметките на лице с фалшиви пълномощни, издадени в Кипър. Служителите от фронт офиса не се обаждат във фирмата, за да проверят дали наистина въпросният адв. Бисер Борисов е получавал пълномощни от "Кулинар", не изпращат документите за проверка в Кипър, въпреки че ПИБ има банков клон в Лимасол. Дават пълен достъп до сметките, въпреки че дори и да бяха истински, тези пълномощни не дават такива права на упълномощения.

ПИБ отказва да възстанови откраднатата сума, както изисква законът, и започват дела, които все още текат. БНБ отказва да се намеси - първоначално отказва проверка, за което е осъдена от "Кулинар" пред Върховния административен съд, и е принудена да извърши такава.

Резултатът от нея е описан в писмото до "Кулинар" от 3 октомври. Той е изцяло в полза на банката.

"В следствие на извършената проверка на доставчика на платежни услуги "Първа инвестиционна банка АД не бяха установени нарушения по смисъла на чл. 126 от ЗПУПС, поради което няма основания за прилагането на надзорни мерки по чл. 124 от ЗПУПС", пише подуправителят на БНБ Димитър Костов.

Аргументите на БНБ вижте в приложеното писмо.

От "Кулинар" обжалват пред Върховния административен съд, делото е насрочено за юни 2014.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!