БАБХ не признава теста на маслата, направен в собствената й лаборатория

Александра Маркарян 11 юни 2015 в 08:36 9624 39

Българската агенция по безопасност на храните не признава резултатите от теста на "Активни потребители" на краве масло, даден тайно именно в нейната лаборатория.

Това стана ясно от думите на експерта по контрол на храните д-р Райна Иванова. Мерки могат да бъдат взети от агенцията единствено ако пробите са взети официално от Агенцията и в тях се констатира наличие на немлечни мазнини, заяви тя пред Нова тв тази сутрин.

"Активни потребители" дадоха тайно пробите от 10 марки масла в лабораторията на БАБХ, защото при предишния им тест на масла - през 2014 г. - от БАБХ не предприеха мерки с мотива, че лабораторните изследвания на техните проби, взети след "Активни потребители", не дали същите резултати. Тогава упорито се говореше, че вземането на пробите е било компрометирано, като цялата партида масла на някои производители е била подменена с партида масла, при които няма отклонения от нормите и ненаписани на етикета съставки. Това е станало, след като фирмата нарушител е била предупредени за предстоящото вземане на проби не от други, а от хора от БАБХ.

Д-р Иванова отказа да коментира резултатите от теста на "Активни потребители" (обявени на 9 юни) с думите: "Току-що видях протокола, не мога да го коментирам".

Тя все пак потвърди, че тестът е направен в тяхната лаборатория, но не знаела кога и това също било основание да се съмнява.

Иванова обясни, че когато Агенцията по храните установи нарушение, тя изтегля от пазара количествата масла с отклонение от нормите.

Председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пък заяви, че нарочно този път от асоциацията са дали пробите не в една, а в две лаборатории, за да отпадне хипотезата, че за некачествените продукти на пазара и липсата на санкции от държавата са виновни грешки на лабораториите.

Той подчерта, че едни и същи фирми, които може и да сменят марките си, извършват нарушенията.

Реакцията на БАБХ на теста им той коментира с думите: "Същото е като с копърките - всеки може да отиде и да ги снима със скрита или открита камера и да ги засече, само ДАИ не може да ги хване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!