Агенцията по храните глобява трима производители на масло

Александра Маркарян Последна промяна на 11 юни 2015 в 15:26 6687 8

Българската агенция по безопасност на храните ще наложи максималните санкции на трима производители на масло, които влагат растителни мазнини в него, без да обявят това, съобщи пресцентърът на БАБХ.

Преди дни от "Активни потребители" обявиха резултатите от тест на кравето масло, според който над 1/3 от производителите мамят, като добавят немлечни мазнини, без да обявят това. За да докажат, че няма лабораторна грешка, от "Активни потребители" дадоха пробите в две лаборатории, една от които на самата БАБХ. И двете дадоха абсолютно еднакви резултати.

В същото време, от БАБХ подчертаха, че независимо от "Активни потребители" са взели проби от краве масло от същите производители още в понеделник и санкциите са в резултат от техния тест.

"Агенцията ще налага максимални санкции на нарушителите, без да толерира нито един оператор. След последните лабораторни изследвания, при единия от производителите е констатирано повторно нарушение от началото на годината, за което Законът за храните предвижда максимална санкция от 6000 лева", пишат от БАБХ.

От там допълват, че от началото на годината са изследвали 37 проби на масло за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите.

Законодателството предвижда в такива случаи изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикетира и може да се предлага на пазара като „Имитиращ продукт“, но не и като „Масло“. Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя. Агенцията съставя Акт за установяване на административно нарушение, като Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер на от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение. За да се гарантират правата на потребителите се налага и учестен мониторинг на предприятието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2015 в 22:00

Много ми се иска да чуя отново Зоров, (с голямо извинение, че ползвам това неприлично име), който да ми обяснява как цените на висококачествените млечни продукти в България са подценени. И особено ми се гади от девиза на мафията "изберете българското".

12.06 2015 в 01:20

Да споделя каквото знам от една птичка ( от агенцията за БАБХ ) в техния сайт има "Подай сигнал онлайн" на адрес http://www.babh.government.bg/bg/Page/problem_signal/index/problem_signal/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B9%20%D1%81%D0%B8% D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%20%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD

Забележите ли те нещо нередно свързано с храните може да подадете сигнал към тях, там си е описано какво трябва да се направи.
Проверено и работи коректно това , имах съмнения за една от тези фирми който са в този списък на фалшивите масла и маслото им миришеше на маргарин , вкусът му беше същия и не ставаше за ядене, подадох сигнал и съвсем официално след 3 месеца ми пратиха емайл че наистина е така и продукта си отговаря на имитиращ продукт, а на пакета пишеше "Краве масло" фирмата е Хранинвест. Имам официално писмо от БАБХ, че ще последва наказание.
Агенцията наистина работи при подаден сигнал, за което чак се учудих.
Затова подавайте сигнали без да ви е страх или да си мислите че няма смисъл, това работи.
Все пак агенцията работи по сигнали , а нали ние трябва да е накараме да заработи. Тя се издържа от нашите данъци и затова да и помогнете.
Да докажем че сме Активни потребители а не само консуматори на хранителни продукти, е да по някога ще попадаме на имитация , но затова сме тук за да се борим с тях.

11.06 2015 в 19:18

Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер на от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение.
======================================================

Няма да коментирам размера на глобата, при тези санкции един производител дори не би си размърдал персонала да подменя долнокачествената си продукция с такава в норма, просто ще извади някакви оборотни от касата, ще си плати масрафа и всичко точно!

При съмнителната гластност, която се дава в такива случаи и при ниската покупателна култура на българина, единственият негатив за подобен производител ще е една смешна глобица и малко разправии с разни ведомства.

Но аз не смятах да коментирам очевидното, което е видно за всички нормално мислещи тук. Мен друго ме вълнува. Законът някак ми се струва непълен Няма предвидени санкции за 3, 4, 5 нарушение и т.н. Даже за някакво кръгло число нарушения, да кажем десето подред, трябва да има някаква отстъпка, все пак производителят ще е внесал десет поредни глоби, трябва някакво насърчение за такава последователна политика.

Някакви абонаментни програми, нещо трябва да се измисли тук, така отбелязани санкции само до две нарушения ми се струва несериозно за нашата действителност.

11.06 2015 в 17:01

Да ги вдигнат 100/1000 пъти тия глоби и ще има смисъл от тях...

11.06 2015 в 16:18

Кънчо, сега пък аз ще се съглася с тебе. Оказва се, обаче, че:

"В същото време, от БАБХ подчертаха, че независимо от "Активни потребители" са взели проби от краве масло от същите производители още в понеделник и санкциите са в резултат от техния тест."

Демек, тестовете са други и са извършени според техни собствени проби, взети от самите тях. Най-вероятно, извършено под натиск на "Активни потребители" и общественото мнение.

Това, което ме притеснява е що за идиотски глоби се налагат? 6000 лева! Говорим за предприятие, което от тия гьозбояджилъци е спечелило стотици хиляди, а не за някой сергиен продавач. С тая глоба ти излиза далеч по-изгодно да си въртиш далаверата, пък ако те спипат - бълха те ухапала!

11.06 2015 в 16:10

Абе, нюз, КОИ НАРУШИТЕЛИ?

11.06 2015 в 16:07

И на какво основание? Нали не признава теста извършен в собствената и лаборатория?
:))))))


1-ви, ето ти линка. Тези в чрвено са с големите отклонения. Има дори и снимка на закупената стока.

http://goo.gl/kHtGVU

11.06 2015 в 16:03

И кои са тия фирми и кои са тия масла.Поставете и снимки.
Какво е това анонимно "информиране"!