Агенцията по храните глобява трима производители на масло

Александра Маркарян 11 юни 2015 в 15:26 7428 8

Българската агенция по безопасност на храните ще наложи максималните санкции на трима производители на масло, които влагат растителни мазнини в него, без да обявят това, съобщи пресцентърът на БАБХ.

Преди дни от "Активни потребители" обявиха резултатите от тест на кравето масло, според който над 1/3 от производителите мамят, като добавят немлечни мазнини, без да обявят това. За да докажат, че няма лабораторна грешка, от "Активни потребители" дадоха пробите в две лаборатории, една от които на самата БАБХ. И двете дадоха абсолютно еднакви резултати.

В същото време, от БАБХ подчертаха, че независимо от "Активни потребители" са взели проби от краве масло от същите производители още в понеделник и санкциите са в резултат от техния тест.

"Агенцията ще налага максимални санкции на нарушителите, без да толерира нито един оператор. След последните лабораторни изследвания, при единия от производителите е констатирано повторно нарушение от началото на годината, за което Законът за храните предвижда максимална санкция от 6000 лева", пишат от БАБХ.

От там допълват, че от началото на годината са изследвали 37 проби на масло за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите.

Законодателството предвижда в такива случаи изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикетира и може да се предлага на пазара като „Имитиращ продукт“, но не и като „Масло“. Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя. Агенцията съставя Акт за установяване на административно нарушение, като Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер на от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение. За да се гарантират правата на потребителите се налага и учестен мониторинг на предприятието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови