Агенцията по храните хвана фалшиви масла на пазара, без да знае и без да иска

Александра Маркарян 10 юни 2015 в 16:38 62439 27

Агенцията по храните хвана фалшвите масла на пазара, без да знае и, ако се съди по досегашната й работа, без да иска. Това стана, след като от "Активни потребители" повториха теста си за предлаганото на пазара краве масло и тайно - в необозначени с марките на маслата опаковки - дадоха пробите за изследване в две лаборатории, една от които на БАБХ. Там от "Активни потребители" не се афиширали, а физическо лице си платило за частна поръчка. Резултатите показали драстични отклонения при 1/3 от маслата. Те били идентични с резултатите от втората лицензирана лаборатория.

Причината за повторния тест, резултатите от който бяха публикувани снощи, и цялата тази тайнственост бе липсата на реални мерки и глоби от БАБХ след първия тест на „Активни потребители“, който доказа същите драстични нарушения при същите фирми, но не бяха взети мерки и никой не беше глобен.

При първия тест, преди девет месеца, обяснението на Агенцията беше, че след „Активни потребители“ те взели проби от същите марки и съвсем не открили проблеми. Така беше хвърлено и съмнение върху лабораториите.

Тогава в средите на експертите се говореше, че хипермаркетът, от който бяха взети пробите от БАБХ през 2014 г., е бил старателно подготвен от служители в Агенцията, като цели партиди с некачествени масла са били подменени с качествени от фирмите производителки. Това така и не се доказа.

Затова, за да докажат, че на пазара има фалшиви масла, този път от „Активни потребители“ използвали не друга, а официалната лаборатория на БАБХ. Все още от Агенцията не са реагирали по никакъв начин на резултатите от теста.

Какво показва той?

„Девет месеца след предишния ни тест на масло нищо не се е променило - някои производители продължават да влагат в продуктите немлечни мазнини в нарушение на законодателството и добрите производствени практики“, пишат от „Активни потребители“.

Стандартът за кравето масло и в България, и в цяла Европа е един и същ и пределно ясен: 80-82% масленост и 16% водно съдържание.

В 4 от 10-те тествани марки ("Бор-Чвор", немско краве масло "Molkerel Ammerland", "Саяна" краве масло, краве масло “Вълчев”, краве масло "СВА", краве масло “Miltex”, Millker butter, краве масло екстра ("Профи Милк"), краве масло "Хранинвест", "Домлян" краве масло) е открита немлечна мазнина, тоест в над 1/3 от изпитаните масла. При една проба тя достига изумителните 64%. В останалите процентът варира между 10 и 48%.

Маслата с примеси са произведени от три компании. При две от тях, Хранинвест и Miltex, същото нарушение беше засечено при предишното изследване през 2014 г. и е очевидно, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на БАБХ, констатират от „Активни потребители“.
Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., уточняват те.

В едно от маслата е установено наличието на транснаситени мастни киселини, за които всеки лекар ще ви предупреди, че консумацията им е опасна за здравето, защото може да доведе до запушване на артериите.

Същите четири масла са със завишено съдържание на вода и истинският процент не е написан на етикета. При три от марките съдържанието на вода изобщо не е декларирано на етикета.

Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи”, като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. В почти всеки магазин има отделен щанд с имитиращи продукти, където етикетите коректно отразяват съдържанието. Някои производители на “имитиращи продукти” обаче не отбелязват това на етикетите. Това е нарушение на законовите изисквания и измама спрямо потребителите, категорични са от „Активни потребители“. Те допълват, че при определени обстоятелства вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми. От друга страна, всяка необявена съставка може да бъде опасна за здравето на хора чувствителни към нея.

„Нашите съмнения са, че имитиращи продукти масово се предлагат в местата за обществено хранене като хотели, училищни столове, болници и др. Очевидна индикация за това е, че в единствената разфасовка от 10 гр. (която се използва масово от хотелите) открихме немлечна мазнина“, пишат още от „Активни потребители“.

Вижте резултатите за всяка от пробите:

Източник: "Активни потребители"

Как да разпознаем истинското краве масло

С голяма степен да достоверност можем да различим истинското краве масло от имитиращия го продукт по два основни белега:

1. Цвят - истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

2. Консистенция - изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.

Методология на теста

В теста на Българска национална асоциация "Активни потребители" са включени 10 марки краве масло, които са закупени от някои от големите вериги магазини.

Закупуване на пробите: 14-18 май 2015 г.

Провеждане на изпитването: 18-30 май 2015 г.

В рамките на теста са изследвани декларираните и реално присъстващите в продукта мазнини и водно съдържание.

Лабораторните анализи на пробите бяха извършени в две лаборатории акредитирани съгласно международния стандарт ISO 17025.

Водното съдържание е измерено съгласно БДС 1109:1989.

Детекцията и определянето на процента немлечни мазнини беше извършена чрез газхроматографски анализ на триглицериди (ISO 17678:2010) и мастни киселини (БДС ISO 15304:2004).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3025

27

Koceto 08

29.06 2020 в 15:58

К к милтекс град Варна махна работник зе от държавата пари бес работни лажа милтекс продава фалшиви бродукти не кипувате много химия има западна промишлена зона зарежда хотели златни пасаци Варна всичко фалшиво ласлото пуженото със гъби мухал добавки да не мерише крема сирене сичко лъжа началник Тодор Тодоров Красимир Димитров Киров тъите началник некакодно крият данаци за незаконно от държавата пари

3025

26

Koceto 08

29.06 2020 в 15:45

Утаиката хвърля едно дере близо запатна промишлена зона Варна се хвърля дерето утайките масла то дерето каде закона трават да проверяват кога то има сегнал за нарожение закон те се крият както мижки май парички да си затварят очите кремата не годна да ядене пак зареждат магазините Варна цялата държава милтекс презвоство Варна оператор Иван Красемир Димитров Киров началник цех Варна каде сте държава каде крите боклуци няма насита да земете пари обаче тровите