Второ кафе пред НС: Засилени мерки за сигурност, обсадата невъзможна (видео)

Елица Мартинова 27 юни 2013 в 08:05 8224 22

Протестът пред НС на 27 юни. Снимка
Протестът пред НС на 27 юни. Снимка" Николаос-Теодорос Цитиридис

Засилени са мерките за сигурност около сградата на парламента заради предстоящия протест, планиран за 8:30 ч тази сутрин. Полицаите са двойно повече от вчерашния ден, когато се наложи депутатите да бъдат извеждани един по един под охрана заради гражданската блокада на Народното събрание.

Отцепеният с метални ограждения район е разширен и сега те отстоят на няколко метра от страдата и са по целия й периметър. Отцепен е целият район около парламента, като полицейски кордон има чак по продължението на ул. "Раковска". На практика обсадата тази сутрин е невъзможна.
Единственият вариант, откъдето протестиращите могат да дойдат, е по бул. "Цар Освободител".
Днес и журналисти, и депутати влизат от входа срещу храма "Св. Александър Невски". Въпреки изливащия се проливен дъжд над столицата в уречения час десетки демонстранти се събраха пред паметника на Цар Освободител. Те скандират за оставки, донесли са си и кафе, каквато бе уговорката.

10:30 ч - Хората се разотиват, най-вероятно заради изсипващия се проливен дъжд. В момента на жълтите павета има около 100 протестиращи. Засега те са се отказали от намерението си да стигнат до централата на БСП.

Снимка: ОFFNews10:20 ч - Наш репортер стана свидетел на следната ситуция: Мъж, движещ се в авангарда на протеста (виждате го на снимката), се провикна към останалите да тръгнат към централата на БСП. "Абе какво ще ходим на "Позитано", възпротивиха се някои от демонстрантите, но въпреки това шествието пое в тази посока. На въпрос на млад мъж ще мине ли протестът и покрай централата на ГЕРБ, същият човек от снимката го сряза с думите: "Не бе, много е далече." Репортерът ни видя, че около десетина души в началните редици на протеста се опитват да дават тон накъде да поеме множеството.

10:15 ч - Протестиращите блокираха кръстовището на ул. "Раковска" и "Цар Освободител" (до Руската църква). Отново част от преминаващите с автомобили хора изказват медоволството си срещу това.

Редица полицаи със свалени щитове препречват пътя на демонстрантите (в момента около 150 на брой) по "Раковска"  в посока "Дондуков", където е централата на партия "Атака".

10: 05 ч - Внезапно шествието отново смени посоката си и в момента се отправя обратно към Народното събрание.

10 ч - В момента девет автобуса и тролея са блокирани на кръстовището на СУ заради отправилите се към Орлов мост протестиращи граждани. Хора от спрените коли на обществения транспорт започнаха да слизат и да призовават демоснтърантите да освободят пътя. "Не може така в средата на деня да блокирате движението", казват те. Отговорът на протестиращите бе "Елате с нас, протестът е за вас" и "Комунистите трябва да паднат". 

9:50 ч - Около 200 демонстранти тръгват към Орлов мост, за да го блокират. Шествието прави невъзможно движението на колите от градския транспорт на кръстовището до Софийския университет. Отделни автомобили успяват да се промъкнат между демонстрантите.

9:40 ч - Протестът започва да оредява, но скандиранията за оставка продължават.

9:10  ч - Протестиращите вече са около 300. Някои скандират "Миков, излуез, излуез!" и "Волен, Волен, гадже на Местан!"

9:05 ч - Хората блокират с чадърите си камерата на TV7.

9:00 ч- Протестиращи бият тъпан, донесли са си домати, краставици, тоалетна хартия. 

Над 4000 души са потвърдили във Фейсбук желанието си да дойдат "да пият кафе" пред Народното събрание в знак на протест срещу настоящата власт.

Междувременно част от депутатите подраниха за работния ден и вече влязоха в Народното събрание. Заседанието е насрочено за 9 ч. Първа точка в него  е отложеното от вчерашния ден гласуване на третия вицепремиер Даниела Бобева.

Засилените мерки за сигурност най-вероятно са свързани с присъствието на партия "Атака". Още вчера беше ясно, че тяхното присъствие в района на парламента ще вбеси най-много протестиращите

Около 8.30 ч. партийният лидер Волен Сидеров, придружен от Павел Шопов и Явор Нотев, пристигна в парламента. На въпрос на медиите защо е променил решението си и все пак е дошъл, той се обърна към репортерите с думите: "Ето ги послушните журналисти на Бойко."

В сградата вече има депутати от КБ, ДПС и "Атака", липсват народните представители на ГЕРБ. Тази сутрин в сутрешния блок на Нова тв депутатката от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова препотвърди решението на своята ПГ да не влиза в парламента, докато не започне изработването на промени в Изборния кодекс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!