Местан: Безкрайните протести не са решение

Нели Чолашка 27 юни 2013 в 09:28 3231 6

Лютви Местан
Лютви Местан

Ако превърнем в нов политически стандарт протест само седмица-две след избирането на всяко правителство и обкръжаване на парламента, да  бъдат достатъчно основание правителствата да подават оставка, какво ще стане с държавността, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан преди началото на днешното заседание на Народното събрание.

Кабинетът на Пламен Орешарски трябва да реализира плана си, категорични сме, каза още Местан.

По думите му изборите са алтернатива, когато има алтернатива за управление след изборите. 

Той намекна, че настоящите протести се организират от партии, които не са влезли в парламента или не са в управлението.

"Да си представим ситуация, в която се върви към бързи избори - избира се ново българско правителство, 5-6 партии остават извън парламента, защото не са прескочили бариерата, а други партии са недоволни, че не са в управлението на държавата.

Всяка една от тези партии би имала ресурсите да организира протеста и да обгради парламента. Означава ли това, че следващото правителство да подаде оставка", обяви лидерът на ДПС. 

По думите му така се създават опасни политически стандарти. 

Той каза още, че не всички протести са "симпатични" в отговор на твърдението на президента Росен Плевнелиев, че протестите са симпатични.

ДПС е съзряла етнорелигиозната нетърпимост и дори етническа омраза в протеста вчера.

"Политическата зрялост и култура на ДПС ни позволява да гледаме на протеста като на естествено състояние на демокрацията. Имаме сетива да чуем искрения протест на българските граждани и не бихме се свенили да определим като симпатичен протеста точно на тези български граждани, които са на улицата, за да изразят своята искрена гражданска позиция.

Когато обаче сме свидетели на други прояви на протеста, дай Боже това да е по-малката част от протестиращите, от които чуваме възгласи като „турците вън”, „Благоевград не може да има за областен управител мюсюлманин”, когато колегите ми чуваха възгласи като „турски мекерета”.

Нашият призив е за това протестът да остане в полето на политическото начало, да не преминава в етнорелигиозна нетърпимост”, коментира още Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!