Третият ден на гнева (видео и снимки)

OFFNews 16 юни 2013 в 17:43 24889 20

Третият ден на гнева Снимка: Сергей Антонов
Третият ден на гнева Снимка: Сергей Антонов

 

 

OFFNews ще следи на живо третия ден от протестите, провокирани от назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Въпреки заявеното от Пеевски намерение да напусне поста си и декларираното от премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, предложение за преразглеждане решението на парламента от петък, градусът на недоволството не пада. 

В столицата и по-големите градове на страната в неделя ще има отново масови протести. Традиционно в София протестиращи ще се съберат пред сградата на Министерски съвет в 18.30 часа, след което вероятно ще има шествие до Орлов мост и до партийни централи.

23.53 часа - Полицията вдига част от загражденията, които бяха блокирали движението по бул. "Цар Освободител".

23.49 часа - Лидерът на "Атака" обвини част от протестиращите, които бяха на площада, в подбудителство на хулигани, които са мятали бутилки срещу симпатизантите на партията. Преди това той поиска от полицията да арестува хулигани, които са го нападнали. "Полицията отказва да задържи хулигани, които ни нападнаха с бутилки", каза Сидеров на протестиращите, които го последваха. Той се оттегли от площада, водейки диалог с някои от протестиращите. В крайна сметка Сидеров и приближените му си тръгнаха. Останалите на площада започнаха да скандират "Оставка" и "Довиждане". 

23.40 часа - Сидеров премина загражденията пред парламента и започна да се разправя с полицаите. Освен от симпатизанти той е придружаван и от депутати от "Атака".

23.23 часа - Волен Сидеров и неговите симпатизанти нападнаха журналисти на площада. Той ги обвини, че манипулират информацията.

23.31 часа - Симпатизанти на "Атака" отидоха на протест пред сградата на парламента.

23.25 часа - Волен Сидеров заедно с няколко симпатизанти се разправяше с журналисти от "Канал 3", като ги обвини в съучастие в провокиране на напрежение. "Изчезвайте от тука. Отивайте да снимате лумпеняците си", каза Сидеров на репортера на телевизията, като ги обвини в продажност и това, че изпълняват поръчки.

23.21 часа - Лидерът на "Атака" Волен Сидеров дойде пред централата на партията, като обвини журналистите, че са излъгали, че привържениците на партията са вършили провокации. Симпатизантите посрещнаха лидера си с възгласи "Атака".

23.18 часа - Протестът приключи пред сградата на Парламента, където се събраха около 200 души. Останалите участници в шествието се разотидоха.

23.04 часа - Протестът се оттегли от централата на "Атака" и се насочи към сградата на Народното събрание.

22.49 часа - Бутилки, метални кутийки от бира и бомбички прехвърчаха между групите на протестиращите и привържениците на "Атака" пред сградата на партията на ул. "Врабча" 1. Разменят се обиди и скандирания. Жандармерията изтласка групата на националистите, така че да не се стига до сблъсъци. Протестиращите скандират срещу сградата на "Атака" "Извини се бе", "Довиждане", "Турци сте", "Еничари" и "Утре пак".

22.42 часа - Част от протестиращите уринираха пред централата на РЗС на бул. "Дондуков", която е в близост до сградата на "Атака".

22.37 часа - Пред сградата на "Атака" освен полицаите има и поддръжници на партията, които очакват протеста.

22.32 часа - Протестът продължи към сградата на Министерски съвет и централата на партия "Атака" на ул. "Г.С.Раковски".

22.18 часа - Шествието стигна до централата на ДПС. Там протестиращите скандираха "Оставка" и "Мафия". 

22.04 часа - Протестиращите запалиха свещи пред сградата на БСП. Преди това те изпяха националния химн.

21.56 часа - С форсиране на двигатели няколко мотористи посрещнаха протеста пред Съдебната палата. 

21.49 часа - Полицейски сили са разположени пред централата на БСП на ул. "Позитано". Шествието премина покрай сградата на Съдебната палата на бул. "Витоша". Протестиращите викат "Оставка". 

21.28 часа - Протестът премина през парка на НДК зад сградата на Централата на ГЕРБ. От там се насочиха по бул. "Витоша".

21.22 часа - Блокадата на Орлов мост остана. Шествието, което се отцепи, блокира кръстовището при НДК при Моста на влюбените.

20.57 часа - Шествието с протестиращи се отправи към кръстовището при Моста на влюбените при НДК. Блокиран е целият бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". 

20.35 часа - Протестиращите пред сградата на парламента се присъединиха към блокадата на Орлов мост.

20.18 часа - Протестът е разпокъсан и групи от хора има на различни места - пред Министерски съвет, Народното събрание и Орлов мост.  

Впечатление прави високата обществена култура на демонстриращите. След като хилядите протестиращи се изтеглиха от площада пред Министерския съвет, след тях остана минимално количество боклук, подредено плътно около кошчетата. Пред Археологическия музей бутилките от бира и безалкохолни напитки дори стояха в подредени в редичка до кошче за смет.

20.09 часа - Част от протестиращите продължиха по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" по посока Националния стадион "Васил Левски".

20.00 часа - Протестът се отправи към Орлов мост. Очаква се той да премине и през някои партийни централи.

19.52 часа - Пред парламента протестиращи започнаха да играят хоро. Други направиха символична окупация на Народното събрание, като насядаха на паважа. 

19.35 часа - По данни на полицията протестиращите са близо 15 000. Министерството на вътрешните работи е създало организация за обезпечаване сигурността на гражданите. С охраната са ангажирани служители на СДВР и Специализирани полицейски сили. Към момента не са регистрирани инциденти или нарушения на обществения ред.

19.33 часа - Протестът се отправя към сградата на парламента.

19.32 часа - Близо 10 хил. души се събраха на площада пред Министерски съвет. 350 полицаи пазят протеста, протестът минава мирно без провокации и инциденти.

19.06 часа - Развявайки националния трибагреник, протестиращите запяха националния химн.

19.04 часа - В София движението на площад „Независимост” от бул. Мария Луиза” до бул. „Цар Освободител” е блокирано. Пред Министерски съвет музиканти в народни носии повдигат духа на протестиращите с народна музика.

18.40 часа - Протестиращите пред парламента се отправиха пред сградата на Министерски съвет. Гражданите заявяват, че недоволството е насочено срещу кабинета на Пламен Орешарски. По първоначални данни протестиращите са близо 5000 души.

18.31 часа - Протестът продължава, защото оставката на Делян Пеевски като шеф на ДАНС все още не е законно приета, е мнението на протестиращите. Те скандират „Оставка”, „Червени боклуци” и „Кой не скача е червен”. Полицейското присъствие в района е засилено.

18.25 часа - Протестиращи започнаха да се събират пред сградата на Министерски съвет още преди обявения начален час. Протест се събира и пред сградата на Народното събрание.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!