Студенти от Медицинския университет подкрепиха колегите си от СУ

Вероника Шербанова 04 ноември 2013 в 12:32 2524 2

Ранобудните студенти
Ранобудните студенти

 

Ранобудните студенти от Медицинския университет подкрепиха протестиращите студенти от Софийския университет. Те публикуваха декларация на страницата си във Facebook.

С декларацията си студентите обявяват, че искат оставката на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-то Народно събрание, нови парламентарни избори, граждански контрол над всяка следваща власт и достойно бъдеще и труд в България. 

Ето и пълният текст на декларацията на студентите:

Скъпи колеги, родители и приятели.
Уважаеми преподаватели и ръководство.
Драги съграждани.

Ние, Ранобудните студенти от Медицински университет - София, заявяваме решително и отговорно подкрепата си към нашите протестиращи колеги от Софийски университет. Считаме, че техните искания и кауза са справедливи и ние се припознаваме в тях.

Искаме цялостна промяна в стила на управление и отношение на властимащите към властдаващите – народа. Искаме бъдеще в страна, в която моралът и правдата са водещи принципи на управление. Искаме достоен живот, в който просветата, културата, справедливостта и здравеопазването са приоритети на всяка власт. Наш идеал е общество, в което гражданите имат активна позиция, познават и защитават своите права.

Считаме, че псевдодемокрацията и апатията, с които сме закърмени, е време да бъдат преустановени. Корупция, липса на прозрачност в управлението, връзки между власт и престъпност, демагогия и популизъм не присъстват в нашата представа за бъдеще и отказваме да се примирим с тях.

Събитията от последната година са поводът, а не причината, ние да протестираме днес. Нашата позиция е партийно необвързана и независима. Нашите действия произтичат единствено от нашия морал и възгледи.

Като бъдещи специалисти, отговорни за здравето на хората, сме наясно, че "здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие" (според Световната здравна организация) и чувстваме морален дълг да се грижим за всеки от трите аспекта. Настоящата обстановка налага особено внимание върху последния от тях. Здравето на обществото е здраве на индивида. Затова настояваме за:

Оставка на правителството на Пламен Орешарски;
Разпускане на 42-то Народно събрание;
Нови парламентарни избори;
Граждански контрол над всяка следваща власт;
Достойно бъдеще и труд в България.

                                                                              Ранобудните студенти от
                                                                       Медицински университет - София
                                                                                         04.11.2013 г. 

Миналата седмица студентите в Медицинския университет решиха с референдум, че няма да окупират университета. 

В референдума участваха 1945 души, 1256 от които са гласували против окупацията. Студентският съвет към МУ излезе с официална позиция, с която огласи решението на студентите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews