Ранобудните студенти с открити въпроси до патриарх Неофит

Елица Мартинова Последна промяна на 03 ноември 2013 в 13:40 4478 9

Шествието
Шествието "Събудете се" стигна до пл. "Сточна гара"

 

Открито писмо с въпроси, адресирани до патриарх Неофит изпратиха днес младежите, нарекли себе си "ранобудните студенти".

Обръщението е публикувано на профила им във Facebook. To e отправено и до председателя и членовете на Светия Синод и до предстоятеля на храм-паметника "Св. Александър Невски".

В писмото си протестиращите младежи търсят позицията на патриарх Неофит във връзка с уволнението на студента в Богословския факултет Станислав Въчин. OFFNews припомня, че на 1 ноември, по време на протестните шествия пред СУ от камбанарията на "Александър Невски" бе развято българското знаме. Часове по-късно Въчин, който е служител в храма, е бил уволнен.

Младежите засягат и изказването на депутата на ДПС Йордан Цонев, който в четвъртък заяви от парламентарната трибуна, че преподавателите в Богословския факултет, които подкрепят протеста, са разколници.

Студентите поставят въпроса и за широкия периметър за сигурност около парламента, който бе обособен, за да гарантира, че депутатите ще напуснат Народното събрание въпреки заканите за блокада от страната на протестиращите. В петък периметърът обхващаше и площада около храм-паметника.

OFFNews припомня, че протестното шествие "Събудете се" на студентите се опита да премине и покрай храм-паметника, но бе възпрепятстване от полицаите. Тогава студенти заявиха, че служителите на реда нарушават гражданските им права и се заканиха да потърсят правата си.

Публикуваме пълния вид на въпросите до патриарх Неофит без редакторска намеса:

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

На 1 ноември 2013 г., в деня на всенародния празник Ден на народните будители, с който Българската православна църква исторически дълбоко е свързана, студенти и преподаватели от Софийския университет и от множество други висши училища от София и страната, както и български граждани, почетоха по своеобразен начин този най-народен празник, като в същото време изразиха своята позиция по актуални всеобществени въпроси, най-същественият от които е въпросът за липсата на морал в българската политика. Това събитие обаче бе помрачено от следните събитийни моменти, които имат пряко отношение към Българската православна църква, по-конкретно към нейното ръководство:

  1. Огромното пространство около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, църковен и всенароден храм-паметник, бе блокирано от безпрецедентно количество полиция. Тези действия на органите за сигурност доведеха до обстоятелството на фактическото блокиране на храм-паметника, на практика до негово затваряне отвън. Намиращата се в съседство старинна църква „Св. София” също се оказа в аналогично положение.

2. По време на преминаването на шествието на студентите, преподавателите и гражданите покрай цитираните два богослужебни храма, от камбанарията на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” прозвуча празничен камбанен звън, а минути след това, от същата тази камбанария, бе развят националния трибагреник. По-късно през денят в медиите се появи информация, според която камбанния звън е бил възпроизведен от студента в Богословския факултет Станислав Въчин, който е и служител на храма. На същия е заявено минути по-късно от църковни длъжностни лица, че е уволнен за тази си проява.

Във връзка с тези събития се обръщаме към Вас, като архиереи на Българската православна църква, със следните въпроси:

1. Каква е позицията на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, на Св. Синод като цяло, както и на предстоятеля на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по отношение окупирането на практика от страна на полицейските сили на пространството около Св. Синод – храм-паметник „Св. Александър Невски” – църквата „Св. София”; не смятат ли същите църковни фактори, че по този начин се нарушават религиозните права на членовете на Православната църква, както и правата на българските граждани?

2. В случай, че информацията за уволнението на колегата ни Станислав Въчин, студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” е вярна, не смятат ли горепосочените църковни представителства, че няма нищо по-добро и уважавано от постъпката на Вашия служител Въчин – да бие празнично камбаната на патриаршеската катедрала в един от най-светлите всенародни празници, в съчетание с развяването на националния трибагреник?

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, задавайки публично тези въпроси ние се надяваме на ясни и категорични отговори и проява на Вашата пастирска загриженост. Проявявайки студентска солидарност, надяваме се също, че ако поводът за отстраняването на студента Станислав Въчин от служение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е гореописания, то той да бъде възстановен, защото няма по- Богоугодна и Богонародна изява от това да удариш празнично църковните камбани и да развееш родния трибагреник, и то в Денят на народните будители.

Редом с тези въпроси, ние, ранобудните студенти, се обръщаме към всички Вас с молба да отговорите на един актуален въпрос, имащ пряко отношение към Православната църква, към християнския и богословския морал. Става дума за това, че на 31 октомври т.г., в парламентарната зала на Народното събрание, депутатът от ДПС г-н Йордан Цонев е заявил, че знае, че протестите на студентите и гражданите в страната ни, се поддържали в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” от преподаватели, които подкрепяли разкола. В същия ден следобед обаче Факултетният съвет на Богословския факултет, с почти пълно мнозинство, подкрепи протестите на академичната общност, на студентите в частност и въобще на гражданското общество. В тази връзка, смятате ли Вие, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, че преподавателите от Богословския факултет, а също и студентите и докторантите, които изразяват своята гражданска позиция и настояват за оставка на правителството на настоящото управляващо мнозинство са разколници? Последният въпрос е продиктуван от наша страна по причина, че Богословският факултет е част от академичното семейство на СУ „Св. Климент Охридски” и подобни изявление, като това на депутата от ДПС г-н Йордан Цонев, подронват пряко авторитета на Българската православна църква, разрушително са насочени към Богословския факултет, който тази година чества своя 90-годишен юбилей. Смятаме също, че подобни атаки петнят доброто име и на Софийския университет, на който Негово Светейшество Българския хатриарх Неофит е Доктор хонорис кауза, и който, от своя страна, в личностен план, е бил част от академичната общност на Университета, в качеството си на пръв декан на Богословския факултет след демократичните промени.

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, през последните две години Вашият авторитет бе дълбоко накърнен по публично известни причини. Ние се надяваме, че давайки ясни отговори на поставените от нас въпроси Вие ще засвитетелствате пред Бога и народа тази християнска позиция, която подобава на архиереи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2013 в 16:21

А ти се наври в миша дупка с този вулгарен език!

04.11 2013 в 02:07

Държа да отбележа, че Неофит все пак беше един от двамата възможни кандидати без досие от ДС. Пък и човека с подкрепи протеста още с първото си послание по въпроса. Който има уши, да слуша.

03.11 2013 в 16:58

Ако има възможност да не ни занимаваш със сексуалните си фанатазии, а?

03.11 2013 в 16:49

Дрисльовците не е лошо да попитат и мюфтията, арменския поп и индианския шаман.

03.11 2013 в 16:36

Пак е сгрешено заглавието - пише се "Ръкоблудните", а не "Ранобудните" студенти...

03.11 2013 в 15:29

Като стана дума, да дадат отговор и за тая глупост
youtube.com/watch?v=IdlYrSeHneI

03.11 2013 в 15:20

Имам допълнителен въпрос към и.д. патриарх на БПЦ (и.д. защото, съласно апостолските правила, не може да бъде патриарх църковен служител, който се е продал на светската власт-ДС). Какво е мнението на Митрополит Неофит относно даването на научно-образователна степен „доктор” от Богословският факултет на бившето крупие, Йордан Цонев, който не се слави с висок морал и честност? Този факт дали петни името на този факултет или не? Същите въпроси важат и за Волен Сидеров, завършил ОКС „Магистър” по богословие в Шуменския университет.

03.11 2013 в 15:16

Солидаризирам се с писмото.

03.11 2013 в 15:03

Никакъв отговор няма да получите. Възможно е и да получите, но нищо няма да разберете от написаното - те го умеят това! Толкова колкото обясниха защо имената им са из архивите на Държавна сигурност. Някой да даде тогава обяснение или отговор?! Що им нарушавате спокойствието, най-много да ви анатемосат! И те са част от това с което се борите -мафия. Колегите ви от Богословския могат да ви разкажат много неща, стига да са честни и искрени, особено тия които са учили в двете семинарии. Бестселър може да се напише. Поровете се из Възрожденската ни история и погледнете как българите са се оправяли с гръцките владици - не са ги пускали да влязат в църките. Крайна мярка е, но това е истината. Така че, сега ще ви замажат очите със сладки приказки или пък ще се направят, че не са чули за писмото ви.