Стотици хора с увреждания на протест срещу реформата в ТЕЛК

Мартин Георгиев 11 април 2018 в 13:02 2806 0

Снимка OFFNews

Стотици хора с увреждания се събраха пред Министерския съвет на протест срещу предложената реформа в системата на ТЕЛК.

Протестиращите се опасяват, че хиляди хора с увреждания ще останат без инвалидна пенсия заради готвени промени в медицинската експертиза. Според тях вече ще се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. Реформата в ТЕЛК предвижда още инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите.

"Хората с увреждания искаме качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, достъпна архитектурна среда и транспорт, както и адекватно образование и европейска политика за трудова заетост", заяви пред протестиращите председателят на Съюза на инвалидите в България - Красимир Коцев.

В протеста се включи и Рудолфо Катани от Европейския форум на хората с увреждания. Според него държавата не спазва принципите на Конвенция за правата на хората с увреждания на ООН, която беше ратифицирана през 2012 г.

"80 млн. души с увреждания в момента са с вас и ви подкрепят. Ние всички се борим за справедливост и равноправие. Хуманността и солидарността са важни за този протест. В момента се борим с нещо, което се прави срещу хората с увреждания. Правителството трябва да се откаже от тази реформа и да започнат преговори с организациите на хората с увреждания", категоричен беше Катани.

Президентът на КТ "Подкрепа" застана зад протеста и определи реформата в ТЕЛК, като подигравка:

"Хората тук не са тези с черните джипове със стикер за инвалидност, които паркират на местата за инвалиди."

Веска Събева, председателят на Асоциацията на родителите с епилепсия, беше категорична, че подкрепата за семействата с деца с увреждния е нулева.

"Като си замина от този свят, моята дъщеря как ще си плаща тока, хляба и сметките си със 144 лв. пенсия", попита Мария Недялкова от Асоциацията за лица с интелектуални затруднения.

Вчера премиерът Бойко Борисов разпореди оттегляне на предложения от Министерството на здравеопазването проект за изменение на наредбата за медицинска експертиза. 

Една от основните промени в предложението на здравното министерство бе процентът инвалидност да се определя само на базата на основното заболяване, без да се вземат предвид съпътстващи го, които само ще се записват в експертното решение, но не водят до по-висок процент инвалидност. 

Според министерството мотивът за предложението е определянето на процента инвалидност да става по-обективно и да се избегне това хора с тежки увреждания да са в една и съща категория с хора с по-леки, но много на брой заболявания.

"Промените бяха предложени от медицинската гилдия и националните консултанти. Целта на МЗ не е да ощетява
правата на инвалидите, а точно обраното - да въведем справедливост, да прилагаме субективизъм, да завишим
контрола и да създадем условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса", коментира здравният министър Кирил Ананиев. 

По указание на Борисов ново предложение за промени в системата на ТЕЛК ще бъде обявено, едва след като се постигне консенсус с организациите на хората с увреждания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови