Половината хора с увреждания може да загубят инвалидните си пенсии заради промени в ТЕЛК

Вероника Шербанова 03 април 2018 в 15:47 12882 1

Лекарите в ТЕЛК да дават процент инвалидност за основното заболяване, но не и за придружаващите го, предлага здравното министерство в публикувани за обществено обсъждане промени в системата на Националната и териториалните експертни лекарски комисии (НЕЛК и ТЕЛК). 

В момента ТЕЛК дава процент инвалидност на база на всички заболявания на пациента, като процентът се изчислява по формула. Ако промените влязат в сила, за крайната оценка на намалената работоспособност ще се взема предвид само основното заболяване и няма да се включват всички заболявания на пациентите - те само ще се записват в експертното решение. 

Според Министерството на здравеопазването тези промени ще доведат до по-голяма обективност на медицинската експертиза и ще опростят модела на оценяване.  

Ведомството обяснява, че при сегашния модел пациенти с леки, неинвалидизиращи, но много на брой заболявания получават по-голям процент намалена работоспособност или степен на увреждане и попадат в една и съща категория с хора с тежки увреждания. 

Промените обаче ще бъдат несправедливи спрямо хора с няколко тежки заболявания, тъй като според новите правила намалената работоспособност ще се оценява само според най-увреждащото заболяване. 

"Това означава, че около половината от хората с увреждания при преосвидетелстване ще получат под 50% и ще бъдат лишени от инвалидни пенсии, а на останалите процентите ще са значително занижени", коментира промените д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София, на Фейсбук страницата на Сдружението.

Освен това много от хората, които сега са с над 90% инвалидност, ще паднат под този процент и вече няма да имат право на чужда помощ.

В новите текстове се премахват и съществуващите диапазони за оценка на степента на увреждане и се въвеждат конкретни проценти, като идеята е да се намали субективизма.

Въвежда се и ново правило, което се очаква да улесни пациентите - комисиите ще имат възможност да се произнасят предимно на базата на медицинска документация и само при необходимост ще се осъществява клиничен преглед или ще се назначават допълнителни изследвания или консултации със специалисти. Така на пациентите с достатъчна медицинска документация няма да се налага да пътуват за среща с Комисията. 

С промените се премахва и изискването лекарите в състава на ТЕЛК да са заети на трудов договор и на пълен работен ден, като същевременно се дава възможност да се определят лекари – резервни членове. По този начин на ръководителите на лечебни заведения, към които са разкрити експертни комисии, се осигурява свобода за избор на специалисти, с които да сключат договор за осъществяване на медицинската експертиза. 

По този начин ще могат да се разкрият нови ТЕЛК-ове, включително към болниците в по-малките градове. 

В момента лекарите нямат право да имат собствена практика и ограничението води до съществен кадрови проблем в ТЕЛК. 

Проектът за промени в наредбата за ТЕЛК е качен на страницата на МЗ за обществено обсъждане, което ще продължи до 2 май. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

03.04 2018 в 16:10

Освен като шампион по неравенство в ЕС, ще блеснем и с изключване на хората с увреждания от обществото. Гарантирано от ГРажданите за Оскотяване на България.