След среща с Борисов здравното министерство оттегли промените в ТЕЛК

OFFNews 10 април 2018 в 18:06 5448 0

Снимка БГНЕС

Здравното министерство оттегли промените в системата на ТЕЛК. Решението за оттеглянето дошло след среща при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали здравният министър Кирил Ананиев, социалният министър Бисер Петков, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. 

То идва на фона на готвения протест срещу промените на хора с увреждания, който е насрочен за утре. 

Една от основните промени в предложението на здравното министерство е процентът инвалидност да се определя само на базата на основното заболяване, без да се вземат предвид съпътстващи го заболявания, които само ще се записват в експертното решение, но не водят до по-висок процент инвалидност.

Според министерството мотивът за предложението е определянето на процента инвалидност да става по-обективно и да се избегне това хора с тежки увреждания да са в една и съща категория с хора с по-леки, но много на брой заболявания. 

"Промените бяха предложени от медицинската гилдия и националните консултанти. Целта на МЗ не е да ощетява
правата на инвалидите, а точно обраното - да въведем справедливост, да прилагаме субективизъм, да завишим
контрола и да създадем условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса", коментира пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев. 

По указание на Борисов ново предложение за промени в системата на ТЕЛК ще бъде обявено, едва след като се постигне консенсус с организациите на хората с увреждания. 

Такива срещи вече са насрочени за тази седмица - в социалното и в здравното министерства. 

По думите на Ананиев протестът, насрочен за утре, вероятно все пак ще се проведе, тъй като организацията е в ход и има хора, които пътуват към София за демонстрацията. 

"Всички сме съгласни, че има проблеми, които да се решават през законодателни промени, но явно имаме различия затова как трябва да стане. Надяваме се да възобновим диалога- само по този начин проблемите могат да се решават успешно. Споделяме максимата- нищо за хората с увреждания, без тяхно участие", допълни социалният министър Бисер Петков. 

По думите му се търси и начин за увеличаване на средствата, които получават децата с увреждания след навършване на 18 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!