Синдикатът на МВР: Правова България уволни наш човек заради протест! МП: Блокирал е пътно платно, а няма право

Александра Маркарян 03 октомври 2023 в 15:54 3348 0

Протест

Снимка БГНЕС, архив

Протест

„На 29 август 2023 година в Република България – член на Европейския съюз с претенции да е правова държава – е уволнен държавен служител, чието „провинение“ се състои в упражняване на конституционното му право на мирен протест“, алармира медиите тази сутрин Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Оттам посочват, че председателят на софийската организация на синдиката Емил Велков е бил уволнен дисциплинарно със заповед на директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието заради участието си в организирането и провеждането на протестни действия на синдиката в столицата на 12 май.

Синдикатът твърди, че „други десетки членове на ССЗБ са станали обект на тормоз от страна на ръководството на ГД „Изпълнение на наказанията“ във връзка с участието им в тези протестни действия“.

По този повод OFFNews се обърна с въпроси към правосъдното министерство, откъдето в отговор цитират директора на „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов да казва следното:

„На 12.05.2023 г. Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) организира мероприятие на тротоара пред сградата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) за времето от 09.30 ч. до 12.30 ч., което е било съгласувано със Столична община.

След приключване на мероприятието, на електронната поща на ГДИН постъпва жалба от гражданин, която касае нарушение на обществения ред от страна на служители на дирекцията. Нарушението се изразява в блокиране на движението на бул. „Ген. Н. Столетов“ № 21, с което е възпрепятствано свободното придвижване на гражданите по време на мероприятието.

От страна на ГДИН е извършена проверка, която установява, че мл. инспектор Емил Велков неправомерно е напуснал работното си място и е предприел самоинициативни действия, като е подканил колегите си да слязат на пътното платно. Велков е знаел, че в съгласувателното писмо със Столична община е разрешено мероприятието да бъде осъществено само на тротоара, без да се слиза на пътното платно и да се възпрепятства свободното придвижване на граждани и автомобили.

За тези си действия спрямо служителя Велков е образувано дисциплинарно производство, като предложението на дисциплинарната комисия е той да бъде уволнен. При извършването на проверката са взети обяснения от служители, присъствали на мероприятието, като някои от тях заявяват, че са били подведени от Емил Велков и не са знаели, че нямат право да слизат на пътното платно.

В направеното предложение на дисциплинарната комисия е взето предвид още, че Емил Велков многократно е наказван като служител на ГДИН, включително е бил понижаван в длъжност. Последното му наказание е за липсващо оръжие, което му се води на отчет, докато е бил на длъжност оръжейник.

В заключение заявявам, че ръководството на ГДИН както през годините, така и към този момент, оказва съпричастност към дейността на ССЗБ, насочена към подобряване на условията на труд и достойно възнаграждение на служителите.

Водещото в действията на дирекцията остава съблюдаване и спазване на законовите норми и правила“.

Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР нарича стореното „административен произвол“, който „осъжда категорично“, който поставял под въпрос „самото съществуване на социален диалог в Министерството на правосъдието“. Оттам настояват за становище от правосъдния министър.

Ръководството на федерацията призовава и всички свои членове „да се включат активно“ в организирания от тях протест на 6 октомври от 11 ч отново пред сградата на ГД „Изпълнение на наказанията“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика