Протест на палатки до парламента (снимки+видео)

OFFNews 04 март 2013 в 13:41 2668 0

Палатков лагер пред НС. Снимка: Сергей Антонов
Палатков лагер пред НС. Снимка: Сергей Антонов

Двайсетина протестиращи опънаха две палатки в градинката до Народното събрание и Националната художествена академия и се зарекоха да останат там, докато не бъдат приети исканията им за промяна в избирателната система.

"Това не е протест, това е процес" е изписано върху по-голямата от двете палатки. Хората в нея се заканиха да протестират на щафетен принцип. Сред по-популярните лица, дошли при парламента, са активистът от протестите и председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги Янаки Ганчев, осъдилият и гладуващ срещу "Топлофикация" столичанин Чавдар Янев и момчето, което пострада при инцидента между протестиращи и автомобил на Орлов мост Андрей Андреев.

Исканията ни са две. Първото е свикване на референдум за Велико народно събрание, който да се проведе паралелно с парламентарните избори. Второто е парламентът да гласува промени в Изборния кодекс, които да не дават право на старите лица с повече от два мандата в Народното събрание или бивши министри от провалени правителства да стават депутати. Новите народни представители от своя страна трябва първо да решат проблемите с ЕРП-тата и монополите, обясни Андрей Андреев пред медиите.

На 9 март от 13 ч. в зала „Арена Армеец“ протестиращите планират да проведат национална протестна конференция. На нея са поканени да присъстват и представителите на 25-те града е Европа, които подкрепиха бунта в България.

На въпроса кой ще плати наема за голямото спортно съоръжение Янаки Ганчев отговори, че те са представители на суверена и залата е построена с техни средства, затова не е необходимо да плащат наем.

От Национална спортна база, към която е зачислена и "Арена Армеец", отрекоха да са подписвали договор за наем за 9 март с организации, близки до протестиращите. Пред Webcafe.bg те уточниха, че на 7, 8 и 9 март съоръжението е ангажирано за холандския ди джей Армин ван Бюрен.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови