Площадът отесня. Над 10 000 са пред НС, за да подкрепят правителството (снимки и видео)

OFFNews 22 юни 2022 в 18:47 13922 1

Хиляди са пред парламента, за да подкрепят правителството.

Снимка OFFNews

Хиляди са пред парламента, за да подкрепят правителството.

Над 10 000 души се събраха пред парламента, за да подкрепят правителството. Площадът пред НС отесня.

"България днес е на кръстопът и от нас зависи по кой път ще поемем. Ще изберем демокрация или авторитаризъм, свобода или подчинение, смелост или страх. Ние искаме да живеем в правова държава с върховенство на закона. Искаме борбата с корупцията да продължи. Искаме прозрачност, политическа и икономическа независимост" - заявиха организаторите на протеста.

"Не искаме нови избори! Не искаме ГЕРБ и ДПС на власт!" - казаха още демонстрантите.

Хронология:

19:53 - "Кирил, Кирил, Кирил". Подкрепящите правителството посрещат на площада министър-председателя Кирил Петков. "Приятели, благодаря, че сте пак тук с нас. Приятели, знаете ли какво стана днес? Днес стана нещо много хубаво. Защото видяхме как един човек седящ на тъмно, г-н Слави Трифонов, една мутра от Банкя, която праща СМС-и на хората в Народното събрание, един човек, който стои в Сараите вече толкова години и определя тази политика в тази сграда и днес се опита да направи това, и един човек който всички знаем като г-н Пеевски, който гласува срещу това правителство и госпожа Митрофанова, която още не може да повярва, че казахме "Не!" на "Газпром" като оръжие срещу България. Е тези четири човека се съединиха и решиха, че ще свалят това правителство. Наредиха на своите абсолютно зависими депутати кое бутонче да натиснат и тези хора нямаха днес на правото на самостоятелно решение. Но това, което не разбраха, че това не е начинът да спечелят България. Това, което не разбраха е, че всички вие нямате бутони, които да те да натиснат. Това, което те не разбраха, че ние ще ги победим." Площадът скандира "Победа!" 



19:46 ч. - Микрофона взема бащата на премиера Кирил Петков - Петко Петков. "Тези хора, които излизат от централния вход на Народното събрание - това са истинските победители, а другите ще се измъкнат от задния вход. Ето това е най-голямото доказателство кой е победител. Това, че шепа измамници направиха тази врътка сега, това не означава, че са победили! Тази шепа измамници не могат да ни изплашат с нищо, безсилни са да го направят. С калните си жълти вестници ли, с които даже и задниците не бихме си изтрили?"

19:43 ч. - Пред множеството застава Даниел Лорер: "Скъпи приятели. Днес там имаше вот на недоверие. От едни хора, дето си ги знаем от десет години и не искаме повече да ни управляват. Днес тук е вотът на доверие. Ето го вота на доверие. Ето го вота на доверие. Къде искаме да сме след 10 години? Пак ли с тях? Къде искаме да сме след 10 години? Искаме ли да сме в Европа? Искаме ли да сме най-бедната страна в Европа? Благодаря ви, че сме тук, днес сме малко, утре ще сме повече, и следващия път ще сме повече, защото България не може да повече да чака. Искаме си България за нас и нашите деца, горда членка на Европа, такава каквато може и трябва да бъде. България може да бъде богата и социално справедлива страна. Ако само спрем да крадем. Когато не се краде от общото, има достатъчно за всички. И за социално слабите и за фирмите, и за стартъпите, и за етническите малцинства. Има достатъчно за всички, но трябва да сме заедно, за да кажем „Не на корупцията!“

19:40 ч. - Остраненият председател на НС Никола Минчев излезе пред демонстрантите и беше посрещнат с овации. "Приятели, благодаря ви, че сте отново тук, отново с нас. Казах го вчера, ще се повторя и днес. Вашата подкрепа, вашата енергия е гаранция, че тази борба, която започнахме не свършва днес, а продължава до успешния й край. Благодаря ви. Ще продължим да правим това, което правихме досега, че и по-добре. И няма да оставим нещата недовършени, защото не е такъв нашият стил. Правим го за всички вас.

19:35 ч. - При протестиращите дойде вицепремиерът Асен Василев: „Няма да се откажем, докато не си вземем държавата обратно. Само едно нещо ще ви кажа. Не кръстихме партията „Започнахме промяната“, а „Продължаваме промяната“. И ще продължим до победата. Това е. С ваша помощ ще си вземем държавата от Пеевски, Борисов, Доган и Митрофанова. Ще си я вземем." - заяви Василев под одобрителните възгласи на протеста.

19:30 ч. - Пред множеството говори министърът на културата Атанас Атанасов. "Аз съм министър на културата и се занимавам с душата на хората, искам да ви кажа нещо за душата, защото вие ще го разберете. Всеки божи ден в душата на всеки един от нас се води най-важната битка и това е битката между светлината им мрака. И всички ние я водим, и всеки един от вас има избор да направи във всеки Божи ден. И този избор е много труден. И този избор емного страшен. И този избор си заслужава. Днес ние разбрахме, че мнозинството в парламента направи своя избор. И при тях за съжаление мракът победи. Мракът, където царува страхът. А това, което царува в светлината са истината и справедливостта."

19:10 ч. - Кабинетът "Петков" падна. Точно в 19:10 ч. депутатите гласуваха по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС, който завърши със 123 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане"), 116"против" (ПП, БСП, ДБ, както и шестимата отцепници от ИТН и 1 от ДПС) и 0 "въздържал се".




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови