Пети ден блокада в Стара Загора, на ''Тракия'' и Прохода на Републиката, но и светлина в тунела: преговори ще има

Няма опасност България да остане без ток и да се налага да внасяме на по-високи цени - уверява зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов

OFFNews 03 октомври 2023 в 10:05 2902 0

Протест на енергетици и миньори

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Протест на енергетици и миньори

Пети ден миньори и енергетици блокират ключови точки по пътищата в България в знак на протест срещу териториалните планове на кабинета и опасенията им за затваряне на въглищни централи. Светлина в тунела обаче може би има, тъй като протестиращите вече планират да изпратят свои представители на срещата с премиера Николай Денков в Народното събрание, която е с начален час 11:00.

Лидерът на Конфедерация на труда (КТ) „Подкрепа“ в "Мини Марица-изток" Бисер Бинев заяви, че ще присъства на тази среща в София, но разговори ще има ако на нея има представители на всички парламентарно представени партии.

Вчера протестиращите представиха списък от 6 искания, които да бъдат обсъдени в Народното събрание. Те заявиха, че няма да направят компромис с нито едно от тях.

Исканията са:

1. Осигуряване на дерогация на въглищните централи.

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г.

3. Започване веднага на изработватне на енергийна стратегия.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционни намерения.

6. Категорично отпадане на предприятието за конверсия на въглищните региони.

Блокадата на АМ "Тракия" е при 208-ия км и засега тя няма да бъде вдигната.

Възлови точки за движение в Стара Загора също са затворени. Блокада има и на Прохода на Републиката.

От 13:30 ч днес служители на ТЕЦ-Сливен ще блокират Подбалканския път в района на кръговото кръстовище край сливенското село Тополчане, съобщиха от синдикалните организации в дружеството, цитирани от БТА. Вчера те блокираха за кратко входна артерия на града в знак на подкрепа към протеста на колегите си миньори и енергетици. Пред сградата на "Топлофикация" се събраха всички, които не са на смяна в предприятието, където работят близо 300 души. Дружеството използва като гориво въглища, основно от "Мини Марица-изток".

В Сливен също има въглищна централа, която обаче не присъства в Плана за възстановяване и устойчивост - каза пред журналисти инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на "Топлофикация" - Сливен инж. Ангел Ангелов. - Смятаме, че няма да получим равен шанс за преструктуриране към друг вид гориво, за което са необходими години, допълни той. По думите му затварянето на сливенската топлофикация ще остави без отопление 15 000 битови абонати, сред които всички болници, училища и детски градини.

Красимир Ненов Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Няма опасност България да остане без ток и да се налага да внасяме на по-високи цени - увери на този фон зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред Нова тв тази сутрин. Според него част от исканията на енергетиците и миньорите са изпълними, но за останалите е необходим компромис.

"След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са имено нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да ги осигурят. В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги”, обясни Ненов.

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система”, поясни зам.-енергийният министър.

Юлиян Попов. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

"Основният проблем в Маришкия басейн е не дали хората ще си запазят работните места. Те ще си намерят работа. Проблемът е дали те могат да бъдат задържани там, за да може регионът да се развива с потенциала, който има. И ако той се развива по този начин, тогава ще има голям недостиг на хора. Защото тези хора, които сега протестират, няма да са достатъчни за това индустриално развитие", заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред БНТ.

Той е категоричен, че „хората няма да бъдат излъгани“.

„Всяка една голяма фирма в големите индустриални сектори, на която покажем потенциала на Маришкия басейн, проявява интерес. Всички те искат да знаят каква е регулаторната среда. Те искат предвидимост. Тези и тези терени ще бъдат заравнени и подготвени за индустриална дейност. За да може целият Маришки регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там в продължение на 10 години трябва да работят поне 3000 души. Т.е. там са осигурени тези работни места за заравняване на терена“, обясни Попов.

„Не е вярно, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим въглищните централи. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство. Европейският съюз ни осигурява средства да се справим с това. Това не е сделка: те ни дават пари, за да затворим“, обясни Попов. Според него всеки един протест се политизира. „Особено в предизборна ситуация е съвсем естествено, когато има недоволство към него да се придърпат партии и групи, които искат да спечелят от него“, каза екологичният министър.

„Парите остават в България, с тези средства се регулира и цената на електричеството. Ние имаме интерес от тези квоти. Средствата от квотите влизат в Националния фонд за сигурност на енергийната система. Този фонд се разпределя по различни посоки. Подпомага се новата енергетика, но все по-голяма част от парите се използват за компенсации на цените на електричеството, иначе цената на тока ще скочи нагоре“, каза още министър Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!