Парламентът потвърждава ACTA, но "с условия"

Виктория Викторова 02 февруари 2012 в 18:15 2589 0

Невен Дилков, Янаки Ганчев, Кирил Янев и Фани Давидова предупредиха за опасността от Закона за хазарта още преди протестите срещу ACTA.
Невен Дилков, Янаки Ганчев, Кирил Янев и Фани Давидова предупредиха за опасността от Закона за хазарта още преди протестите срещу ACTA.

Парламентът ще ратифицира ACTA, но с няколко условия, защитаващи интернет потребителите, стана ясно днес на пресконференция на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ).

„Имахме среща с премиера Бойко Борисов и стигнахме до споразумение, че ACTA ще бъде потвърдено от нашата държава, но с уточнение, че за текстовете, свързани с интернет, ще важи досегашното законодателство, така че да не бъде следен трафикът в Мрежата“, заяви Янаки Ганчев – председател на управителния съвет на АПТИУ.

По време на срещата с министър-председателя неправителствените организации са представили петиция с настояване именно за тези промени в ACTA. „Имаше малко уточнение и по петицията, което вписахме ръкописно, но Бойко Борисов се подписа, което е добра новина за интернет потребителите в България“, каза Ганчев. Малко по-късно обаче уточни, че въпросният ръкопис няма законодателна стойност, а е „джентълменско споразумение“ и е на принципа да дадена дума.

„Разбира се, че Бойко Борисов няма пряка власт върху решението на Министерски съвет или парламента, но неговата дума обикновено натежава решаващо много в обсъжданията“, поясни и Невен Дилков, председател на управителния съвет на Сдружението за електронни комуникации.

Възникна обаче въпросът дали има въобще вариант, в който да ратифицираме споразумението, но „с условия“. Според много хора изборът е между това да го ратифицираме или не, без да имаме възможност да поставяме условия и да правим промени по документа. Пред OFFRoad Radio обаче специалистът по авторско право в интернет д-р Петър Михов уточни, че промени могат да се правят на национално равнище от всяка държава, като въпросните гласувани от нея промени ще са валидни за нейните граници. Въпреки това, ако Европейският парламент приеме ACTA в нейния първоначален вариант и това бъде гласувано от повече от 6 страни-членки, България ще трябва да се подчини на тези норми. Ако пък Европейският парламент отхвърли ACTA,  а нашето правителство го е ратифицирало, то в страната ни ще важи в пълна сила приетото споразумение.

"Трябва да се изготви изцяло нов Закон за авторското право, който да е специално за интернет, защото не може да се разчита да се спазват нормите, описани в стария - те очевидно не могат да се пренесат във виртуалното пространство", категоричен е д-р Михов.

„Проблемът с ACTA е, че има точка, позволяваща всеки да бъде претърсен, а нещата му-конфискувани при получен сигнал, в който се ТВЪРДИ, че човекът притежава незаконнен софтуер или нелегални файлове“, поясни Янаки Ганчев. Това категорично противоречи на Конституцията, в която се казва, че правото на свобода е неприкосновено и че всеки е невинен до доказване на противното, докато от ACTA следва, че всеки ще се счита за виновен само заради твърдения, макар и без доказателства – виновен до доказване на противното, разпалено обясняват представителите на асоциациите.

"Каквото и да се случи в Министерски съвет или на изслушването на Трайчо Трайков и Вежди Рашидов от трите комисии в сряда, трябва в събота хората да излязат на протеста срещу ACTA - от една страна за да не се цепим от всички държави в ЕС, които се вдигат на този ден, така и за да покажем на собственото ни правителство, че настояваме за запазване на правата си в интернет", заяви Ганчев.

Запис от разговора по OFFRoad Radio с д-р Петър Михов може да се чуе ТУК.

Запис от включването на Янаки Ганчев в OFFRoad Radio може да се чуе ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!