Anonymous свалиха сайта на ЦРУ два пъти за 24 часа

ОFFNews 11 февруари 2012 в 10:00 2579 0

anonymous-logo-1
anonymous-logo-1

Anonymous свалиха сайта на Централното разузнавателно управление на САЩ (www.cia.gov) два пъти за последните 24 часа. Първата атака беше на 10 февруари към 23 часа българско време, втората - на 11 февруари, малко преди 19 часа българско време. На 10 февруари, след съобщението на хакерската групировка в Twitter "CIA TANGO DOWN: cia.gov#Anonymous" сайтът остана недостъпен в продължение на часове. Tango down често се използва от американските специални сили и означава сваляне на вражески обект, може да се преведе и като сваляне на сайт. Днес, 11 февруари, сайтът отново беше ударен - Anonymous пуснаха съобщение за втората атака малко преди 19 часа българско време. То гласеше: "Um, seems like CIA's website is Tango Down yet again today. #Anonymous". Повече от час след това сайтът на ЦРУ продължава да не е достъпен. Атаките се свързват със спорните законопроекти Stop Online Piracy Act (SOPA) и Protect Intellectual Property Act (PIPA), които ще дадат огромна власт на интелектуалните собственици в интернет и, според противниците им, ще доведат до цензура в Мрежата. През последния месец Anonymous свалиха сайтовете на ФБР, Скотланд Ярд, Бостънското полицейско управление, Министерството на правосъдието на САЩ, Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA), Асоциацията на филмовата индустрия в Америка (MPAA), патентния офис в САЩ, Universal Music, HADOPI, WMG, Universal Music и Broadcast Music. Anonymous обявиха бойкот на музикалните, филмовите и медийните компании през месец март. В разпространеното съобщение се казва:

Настъпва времето да се даде ясен знак на музикалните, филмовите и медийни компании. Единственият начин да им се въздейства е да бъдат ударени там, където наистина ще ги заболи. Тяхната ПЕЧАЛБА. Месец март е краят на първото тримесечие на счетоводните отчети на всички компании по света. НЕ купувайте нито един музикален диск. НЕ изтегляйте нито една песен, легално или нелегално. НЕ ходете да гледате нито един филм в кината и НЕ изтегляйте негово копие от Интернет. НЕ купувайте DVD или компютърна игра. НЕ купувайте нито една книга или списание. Няма да допуснем и толерираме медийната индустрия да лобира за приемане на мерки, които ще цензурират Интернет.

Anonymous атакуваха и сайта на Европейския парламент в деня на подписаването на международното търговско споразумение срещу фалшифицирането (ACTA) в Токио в края на януари. В началото на февруари групировката блокира и сайта на българската организация за авторски права ПРОФОН - една от 13-те български организации, обявили се в защита на ACTA чрез отворено писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови